"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, March 20, 2011

NEKAKO S PROLECA - UNIVERZUM JE STVORIO MAGIC LEPOTU – INACE JE NE BI BILO (1992 – 2002)


Nadahnuta deca 85-tog godista, svojom kreativnom igrom u vannastavi, ocaravala su sve koji su se nasli u njihovoj neposrednoj blizini. Spontano su postajali saradnici bez obzira  imali sest ili sezdeset I sest godina I vise.

Od izabranog materijala iz prve stvaralacke godine, formirana je knjiga “MAGIJA VECNOSTI – SVETI GRAL”, ali ni do danas nije stampana. Sve stvaralacke aktivnosti su pretocene u MAGIC MAGAZIN koji se mesecno fotokopirao. Krasile su ga brojne raznorazne aktivnosti I komunikacije koje su pripremale decu za aktivno ucesce u zivotu koji je pred njima.

Kada su poceli svoje Radio emisije  EKOLOGIJA ZA DECU na ZELENOM TALASU ZONA OZONA, kasnije prerasle u MEDZIK EKOLOGIJU DUSE, rodio se I Radio Magic Magazin – fotokopiran sest godina koliko je trajala saradnja.

Veliki opus materijala u pisanom obliku, audio I video kasetama I fotografijama, pothranjen je u Zojinom carobnom kutku iz koga nepresusno isijavaju ljubav, ceznja za LEPIM I DOBRIM u coveku….

Poucni citati  iz jedne od radio emisija oktobra 2000. godine :
Obdarene I pripremljene duse UZDRHTE kad u culnim stvarima  VIDE SLIKU IDEJE KOJU TRAZE. Tako se oni koji traze Ideju Lepog STRASNO ZALJUBLJUJU U BICA u kojima OSECAJU LEPOTU. A pristup Ideji Lepog je tadasamo PRODUBLJIVANJE  njihove ljubavi.

Eros, vodeci zaljubljene (ili zanesene), void ih od lepote tela ka LEPOTI DUSA, a od ovih ka INTUICIJI, neposrednom sagledavanju same Ideje Lepog, NACELA SVIH LEPOTA. Tu se ljubavna intuicija zavrsava.

NACIN SAZNANJA kojem vode razliciti putevi jeste INTELEKTUALNO SAZNANJE Ideja. Ideja Dobra je I nacelo bica I nacelo saznanja, a poznavanje te ideje je NAJVISA MOGUCA NAUKA. Kao sto sunce , u culnom svetu, istovremeno omogucuje da biljke opstanu I osvetljava ih da budu vidjene.

No, po svemu sudeci, ta nauka ili intuicija (neposredno gledanje), prevazilazi ljudske snage. Ljudi su u culnom svetu kao zatocenici u pecini, kojima se ocrtavaju senke stvarnih predmeta osvetljenih suncem otpozadi.. SAZNANJE raskida njihove lance I oni se okrecu predmetui oni se okrecu predmetima I suncu.

Posle tog okretanja, njihove se oci, zaslepljene svetloscu, tesko navikavaju da vide predmete, a jos manje sami Sunce – koje predstavlja Ideju Dobra, a svet u kome je TA svetlost je Duhovni svet. Ideja Lepog koja je srodna sa Idejom Dobra, ostaje isto tako neodredjena za UM.

Sama PRIRODA namGOVORI da je ZADOVOLJSTVO – DOBRO!  Ali se zadovoljstvo na koje nas upucuje Priroda sastoji samo u SMIRENJU neke POTREBE ili UBLAZAVANJA BOLA. Telesno zadovoljstvo jesvakako, jedino zadovoljstvo koje postoji, jer ono sto se naziva DUSEVNIM ZADOVOLJSTVOM samo je SECANJE na  telesno zadovoljstvo ili PREDVIDJANJE buduceg telesnog zadovoljstva. NAJVISE ZADOVOLJSTVO je U RAVNOTEZI KOJU NAZIVAMO ZDRAVLJEM!

U postizanju NEUZBUDJENOSTI, MIRA – javlja se uloga MISLI kao NUZNA u DUHOVNOM ZIVOTU COVEKA. Upravo od nas I nase RAZBORITOSTI, zavisi da li cemo IZBEGAVATI zadovoljstva posle kojih slede vece MUKE ili cemo PRISTATI NAMUKE kojima se DOSPEVA DO ZADOVOLJSTVA.”

                       Delic emisije maja 2000.g.

Dragi slusaoci EKOLOGIJE DUSE Radio Nisa, ako imate dar Bozji da slikate, svirate, pevate, pisete……cinite to za dobro svoje duse I dobro dusa svog okruzenja!

Imajte smelosti da budete drugaciji, ali naucite to da cinite ne skrecuci paznju na sebe. PUSTITE DA SE VASE PRAVO  J A  ISPOLJI!

“POKUSAJTE DA POLOZITE DVA NAJTEZA TESTA NA PUTU DUHOVNOSTI: STRPLJENJE DA SACEKATE PRAVI TRENUTAK, I HRABROST DA SE NE RAZOCARATE ONIM NA STA NAIDJETE!  
                                   ___________________________

Sto se mene tice, s lakocom sam polozila oba testa duhovnosti. Nakon  dvadeset godina od spontanog formiranja decjeg stvaralastva u vannastavi, JEDINSTVENOG NA PROSTORU JUGOSLAVIJE “DECA ZA DECU”, jos uvek sam strpljiva I ni malo razocarana.  Da bi lepota izasla na svetlost dana POTREBNO je PRAVO VREME koje se verovatno krije u nekomdelu POKRETA SPOROSTI U SVETU. 

A POTREBNO JE I da ODGOVORNI za obrazovanje I vaspitanje mladjeskolskog uzrasta I pedagogije takodje poseduju I visok stepen duhovne ili krajnje inteligencije da bi  ODOBRILI da se tsj USPELI MODEL ZA BUDUCNOST REALIZUJE U PRAKSI u milenijumu koji se dogadja

Pedagog Dr Jovan Parlic, redovni professor Univerziteta u penziji, preminuo 1999.g. je ZA POCETAK DAO TOPLU SUGESTIJU da se ta humana organizacija dece pretocena u KNJIGU  - MAGIJA VECNOSTI – SVETI GRAL – SVAKAKO STAMPA!!!

MUZICKE SPICE ZA RADIO EMISIJU MAGIC EKOLOGIJA DECE


1996.g.  Kompozitor Zoran Petrovic iz Beograda, ucinio je plemenito delo tako sto je komponovao melodiju za muzicku spicu Ekologije za decu na stihove Mase Binic, u to vreme treci razred OS “Sveti Sava”

                                                  V I S I B A B A
                                      Kad visibaba dodje 
                                      Zima odmah prodje
                                      Visibaba je lep cvet
                                      Nju voli celi svet
                                                             Kad visibaba stigne
                                                             Sve na noge digne
                                                             Ja je mnogo volim
                                                             Ne mogu da odolim.

1997.g.  Saradnik MAGICA, Ing MICA, nadahnut stihovima moje cerke, koja je tada bila cetvrti razred OS “ Ucitelj Tasa” CUVAJMO PRIRODU, komponovao je prelepu melodiju I  uz pratnju gitarom, zajedno s decom pevao.

CUVAJMO PRIRODU
DA BI NAS SPASILA
DA NAM SUNCE NE BI UGASILA
                               CUVAJMO PRIRODU
                               DA BI NAM VOCE CVETALO
                               DA NAM DRVECE NE BI ODSETALO
                                                CUVAJMO PRIRODU I
                                                VOLIMO GRAD SELO I REKU 
                                                RAVNICU JEZERO I GORU DALEKU
                                                               CUVAJMO PRIRODU
                                                                PA I PSENICU DA SADIMO
                                                    I DA SE TRUDIMO DA JE NE ZAGADIMO

Ova muzicka spica je bila do kraja saradnje MAGIC – ZELENI TALAS ZONA OZONA

S POCETKA OVOG PROLECA


Nista lepse nije moglo da se dogodi do saznanja da je PIONIRSKI PODUHVAT malih MAGIC stvaraoca 85-tog godista  (1992-2002), DOBIO sasvim neocekivano DOSLEDNE  NASLEDNIKE u isto tako nadahnutim I inspirativnim mladim ljudima, sa jos originalnijim idejama, koje je snagom svog kosmickog duha okupila izuzetna licnost, Milica Vuckovic – TEKSTURA SKC

To je jos jedan DOKAZ da SQ-urodjena,duhovna,krajnja inteligencija (D.ZOHAR, J. MARSAL)  kao takva PREDSTAVLJA OSNOVNU UNIVERZALNU VREDNOST ZA KVALITETAN ZIVOT na planeti zemlji, jer COVEKA CINI CELOVITOM LICNOSCU DISCIPLINOVANOG DUHA KOJI JE U HARMONIJI SAM SA
SOBOM , SA LJUDIMA, ZIVOTINJAMA,BILJKAMA KOJE NEGUJE u  
                                                      PRIRODI.

Saturday, March 19, 2011

ENERGIJA RENESANSNOG GENIJA


Stihovi autora “ Plavog cuperka” ostavili su u senci Antica kao dramskog pisca, romanopisca, slikara, novinara, filmskog reditelja.  Nema medija ni jezika, niti bilo kog umetnickog prostora koji nije bio blizak ovom autenticnom stvaraocu.

Ocigledno da vreme u kome je ziveo I stvarao Antic nije bilo vreme koje omogucava razvoj I stasavanje renesansnih genija, kojima je njegov duh bio srodan..

Tekst u celini objavile Narodne novine – utorak, 9. april, 2oo2.g. – SEDAMDESET GODINA  OD RODJENJA MIROSLAVA ANTICA. 

ZONA SVITANJA – A KADA SVICE, BUDIMO SE


Radio Nis- 114. emisija EKOLOGIJE DUSE – ETIKA NOVOG MILENIJUMA
( nije emitovana )  Okoncana sestogodisnja saradnja RADIO NIS – DECA STVARAOCI U VANNASTAVI.  3. maj 2001. g.

Dobar vam dan, dragi nasi visegodisnji verni slusaoci. I danas vas pozdravljamo nista manje plameno no prethodnih godina.. Da neke nase lepe poruke ne bi izgrickao zaborav, podsecamo vas:

“ Kada je hladno, bodljikavo prase trazi drugu bodljikavu Prasad da leze zajedno, da se zbiju, jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako. Ali, bodljikava Prasad imaju duge I ostre bodlje. Kada se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro, a nije dobro ni kada im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muce  dok ne nadju neko ZGODNO RASTOJANJE: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To RASTOJANJE zove se LEPO PONASANJE.

LEPO PONASANJE  je,znaci, DA JA NE POVREDIM TEBE, DA TI NE POVREDIS MENE, DA POMOGNEMO JEDNO DRUGOM, DA I MENI I TEBI BUDE DOBRO. “

Kada smo sa dvanaest godina bile instruktori nasim malim predskolarcima u Igraonici, koja je bila prirodna posledica nase stvaralacke igre, svojim ponasanjem smo im davale primer – da moze lepo I veselo da se raste, da je svet lepo mesto za zivot.
                              …….         ……..        ……..        …….
Priroda nas s ljubavlju poziva da se pridruzimo strastvenoj igri zivota. Mi to I cinimo, jer  KREATIVNOST U OSNOVI I JESTE STRASTVENA IGRA ZIVOTA.

Samo za MLADOST kojoj je svojstveno da VERUJE d ace je starost mimoici; samo za mladost kojoj je sopstvena koza tesna, u mesecu poezije, u maju mesecu  u kome je rodjena  I Desanka Maksimovic, pozdravljamo vasu mladost Desankinim recima:
“ Deci porucujem neka ne hitaju cas pre izaci iz detinjstva I neka njihove PRVE LJUBAVI budu takve da bi ih smeli poveriti I mami I razrednom staresini.”

Toliko od Desanke Maksimovic ovom prilikom. A nase sasave godine dovode nas pravo do “Sasave knjige” Miroslava Antica. Pa, dragi nasi poeticni slusaoci, I vi mladi, I mladji I najmladji, hajde da uzivamo zajedno u BESMRTNOM  pesnickom izrazu ovog BESMRTOG PROLECA!

“Zasto mora u zivotu na sve da se dugo ceka? Sto petljaju nesto s nama? Zasto krisom, izdaleka, naslucujes one tajne, zabranjene, cudne stvari, koje smeju, razumeju I umeju – ko bajagi samo stari?
               …….       …….        …….          ……..          ………..
Drugciji su roditelji kao klinci nekad bili u vremena ona davna kad se tapka, kad se mili, u satenu I muslinu, u somotu I u svili, po tri bala u godini…..fijakeri…..suncobrani….jedan cvetak krisom dat, oficiri I mundiri I brkati kavaliri od valcera I od polki oznojeni….. Noci duge sto godina. Sto godina dugi dani.

Mi smo deca sto sav zivot posmatramo kao salu. Nase slike NIKAD nece pozuteti u ovalu. Necemo se postapati niti svetom vuci kosti. MI TUTNJIMO! MI NECEMO OSTARITI – do starosti. Vecno mladi  I besmrtni zivecemo uvek tako. Pa zasto nas onda uce sve naglavce,naopako?

Cemu kriju svoje tajne tako smesni, tako stari, kad ce sutra-ali dockan otvoriti svoje duse I probati da nam kroz nos I unjkavo otpevuse ove iste zabranjene ljudske stvari – triput gori, matoriji, umorniji roditelji I drugari.”

Pa kaze: “ ….Dusa se kikoce I krvari…. Prirodo, cuj me: laganja nema! Ti bujaj – ja cu od tebe vise! I neka siroko u nama dvema ogroman ruzicast vetar dise. I luduj, prirodo!  Zri naopako! Samo mi nemir ne pokvari. VOLIM TE STO SI ZAISTA TAKO KO I JA BALAV ZA DIVNE STVARI!!!”

Zato, drugari, pazljivo poslusajte: “ Nikad nemoj da se vracas kad vec jednom u svet krenes. Nemoj da mi nesto petljas, nemoj da mi hoces – neces. I ja bezim bez povratka. Nikad necu unatrag. Sta ti znaci staro sunce, stare staze, stari prag?  To je ono za cim moze da se pati. To je ono cemu mozes srca dati. Al’  ako se ikad vratis – moras znati: tu ces stati. I ostati….

….    ….. A meni se u svet srlja…..jer jedino znam da zurim….. Znam jedino da ne mogu tu, gde – kako pruzim nogu – vezuje me odmah neko, zauzdava I potkiva. Opasno je kao munja. Opasno je kao metak kad u meni vecno kunja I muci me moj pocetak.

Zato bezim. Trcim. Trazim. Stvaram zoru kad je vece. Nek od mene zivot uci I da tepa I da tece. Jas am takvo neko cudo sto ne ume nista malo, pa kad krenem – krenem ludo, nestrpljivo, radoznalo. Ne znam tamo sta me ceka u maglama iz daleka, al’ ako se I pozlatim, il’ sve tesko, gorko platim JA CU UVEK SAMO NAPRED. NIKAD NECU DA SE VRATIM. “




“ Jer, najzad sve kratko traje; odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice.
…… Zato ZIVI, al’ SASVIM! I ja sam ziveo tako…….Vecno sam isao….isao….Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag….nemoj ici na groblja – nista neces razumeti. Groblja su najcrnji vasar I ruzno pozoriste.

Ti nisi za takve teatre gde nema srca I vatre, teatre bez smeha I suza gde vlada mlitavi red
….. I kraj se zna unapred.
Zato sam za teatre sa mnogo srca I vatre,teatre smeha I suza gde nikada ne vlada red, gde ima I svadje I pesme I aplauza I kraj se ne zna unapred. Zato sam sasvim ziveo, jer to sam najlepse znao. Ako ti jave: umro sam – ne veruj, ja to ne umem. LJUBAV JE JEDINI VAZDUH KOJI SAM UDISAO I OSMEH JEDINI JEZIK KOJI NA SVETU RAZUMEM……

…..Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast I cudno drag….Nocu kad gledas u nebo, I ti naming meni. To neka bude tajna. Uprkos danima sivim kad vidis neku kometu da nebo zacrveni, upamti: to ja jos uvek sasav letim I zivim.”

A ti, svoju snagu prepoznaces po tome da prebrodis trenutak u vecnosti kojom se razleze milozvucna  “ USPAVANKA ZA MALU PTICU “

“Ali mala ptica uopste nije ptica. Ona je samo jedno VECITO PITANJE sa krilima od  zemlje, pepeljastim I bezbojnim. Njen let je vec nekako unapred odredjen I zavrsava se u korenju. I osudjena tako, ona skida sa sebe kao prozracnu kosulju svoju detinjastu sigurnost. I dugo place ove noci u maju.

Place I velika ptica. Izgleda kao da spava, ali I ona place u sebi. Jer, ivelika ptica nije ptica, nego samo jedan VECITI ODGOVOR. Odgovor sa krilima od mesecine, IZMISLJEN, ali POTREBAN, jer BEZ NJEGA BI SVE MALE PTICE UMRLE JOS U DETINJSTVU.”

                            MUZICKI PREDAH – ALBINONIJEV “ ADADJO” 
                                            I dalje “Adadjo” kao podloga



“ Stvaran je cvet cija odsutnost mirise I cveta, a cveta vec odavno nema…”Branko Miljkovic

Sav sam ti od ludila nekako s proleca jer “ IZAZOV BUDJENJA” prati nasa snevanja.
                         ( poezija Natase Peric – samo skracena verzija emisije)

“ On se smeje.Smeje se decije. Svaki dan se raduje igri u njenim mislima….
….On se smeje duboko u njoj.
On cuti. Cuti vodeno. U snovima cuti nju. Stvara se izvan reci.. Voli je cutanjem. Zagonetka vremena iznice u njegovoj veri. On cuti duboko u njoj.


On place, place nevidljivo. Morem se oglasava Place za nju. Plac mu se pretvara u nebeske siljke ceznje. On place duboko u njoj.
On zivi. Zivi sva vremena. Njenu slobodu zivi. U letu, bez nje, zajedno sa njom tone. KLESE JOJ PECAT VECNOSTI. ON ZIVI DUBOKO U NJOJ……..

                             Pojacana muzicka podloga-trenutak tek

Sreca je UMETI OSETITI MAGIJU TRENUTKA, cak I kada je ona mala kao kapljica kise zaustavljena na liniji naseg ispruzenog dlana.
                                        Pojacan adadjo

Usudi se, zakoraci. Iza granice vidljivog. Duboko u neizvesnost. Otkrices, mozda livadu obraslu  grimiznim cvetovima zelja; kucu zaodenutu bajkom stvarnom kao zivot; drvo koje te grli; ptice sletele u tvoje reci; buducnost lepsu I od enigma. Usudi se. Kreni.. Iza VRATA VIDLJIVIH SAMO ZA HRABRE, zivi pesma koju ces napisati.”
              ……        …….       ……..             ……….         ……..
Vreme zamrznuto u jednoj tacki upozorava na usud. Razmedjenog izmedju proslosti I buducnosti  to te Bog priprema na trenutak sadasnji. Ako ga udahnes dovoljno duboko, osetices. Ratovi koji se vode vec odavno su izgubljeni.. Za one koji ZNAJU, NAKON SVEGA, OSTAJE SAMO SLIKA LJUBAVI………..
                            …….     ……..     …….     ………       ……
Ponecu sa sobom sve sto me oznacava ispod kore hiljadugodisnjeg drveta, a neko drugi shvatice da svetlosni treptaj, mali poput zrna neznosti, MOZE DA POSTANE CITAV SVEMIR SANJANE LJUBAVI.
POST SCRIPTUM – Ti I ja. Sami u iskusenjima. Odolevamo vremenu. Ti I ja. Na razlicitim stranama svemira. Dovikujemo se osecajima. Ti I ja . Dokazujemo.Cuvamo. Jedno. Sunce je svedok. Bog zna. TI SI JA.”
                                           Muzika  - pojacana.a dalje bez podloge

Za svakog autora moze biti bolno pa I riskantno da sa svojim citaocima (ili slusaocima) podeli lecni material iz koga je nastalo delo – IZLAZUCI SVOJE ISKUSTVO zbog SVETLA koje MOZE BACITI na proces transformisanja nasih licnosti I ocuvanja celovitosti.

Mi stvaraoci, od najranijeg detinjstva delimo sa vama, dragi slusaoci ekologije duse, SVOJ LICNI MATERIJAL, ali niti nam je bilo bolno, jos manje riskantno. Naprotiv, stvarajuci, igrali smo se tako razdragano da se u nama stvorila snazna zelja, tako reci strast, da I vas dotaknemo svojom carolijom zarad srece unutar vas samih.

Nase stvaralastvo ima poetski ton. Ovog puta smo odabrali  poeziju odraslih – Mike Antica, petnaest godina od smrti,  I mlade pesnikinje Natase Peric . Dogodio se  DODIR pesnickih dusa u kosmickom beskraju. Duse koje su se srele, prepoznale I sjedinile u snaznom treptaju emocija koje su se prelile na nas.

Sopstvenu poeziju cuvamo za neke nove klince, koji ce, kao I mi, razdragano da grunu u zivot trazeci mirise svojih staza hrabro koracajuci ka buducnosti.
Mi smo prva deca stvaraoci u vannastavi, koja su imala srecu, da javnost na ovaj nacin, ispostuje jedno od PRAVA DECE – DA RAZVIJAMO SVOJE SPOSOBNOSTI  RADOSNO KROZ KREATIVNU IGRU.

Neometani niodkoga, rasli smo slobodno razvijajuci  I iskazujuci svoje potencijale. Odrasli, koji sun am bili podrska na nasem putu samotraganja, postovali su I uvazavali nas rad. I danas je tako.

Bas kao sto je davno Ivo Andric porucio mladima “Ostavite uvek jedan prozor koji gleda u predele umetnosti”  tako smo mi to prihvatili I PRENOSIMO DALJE TU UMNU PORUKU. A opet, nismo izgubili potrebu za decjim vragolijama, dobrom zurkom, dugim telefonskim razgovorima… Nikako nismo zaboravili da smo deca u najsasavijim godinama, s tim sto  IMAMO SVOJU OAZU UMETNOSTI. Posecujemo je kad god osetimo potrebu za susretom nama srodnih dusa..

Od nas za danas toliko! Dragi slusaoci Radio Nisa, ostanite nam lepi, mladi zaljubljeni pa I po malo sasavi do sledeceg slusanja  u tamo nekom cetvrtom milenijumu.. Do tada, volimo vas  uvek plamenom ljubavlju ne da vas sagorimo, vec ogrejemo . Samo vasi MAGIC EKOLOZI DUSE, razigrani medzikovci 85-tog godista grada Nisa sa obale Viline reke.  

(Univerzum je stvorio magic lepotu koja zato postoji citavu deceniju kao document za vecnost, inace je ne bi bilo)

Tekst iz STVARALACKE ARHIVE, maj 2001. godina.

Sunday, March 13, 2011

U IME KREATIVNOSTI – POKRET SPOROSTI U SVETU

“U ljudskoj zajednici u kojoj umetnost ne zauzima svoje mesto I ne vrsi svoj uticaj mora da nesto nije u redu. Vrlo je verovatno da u takvom drustvu zivot I u ostalim granama zaostaje ili napreduje u pogresnom pravcu”
                                                                                                          Ivo Andric

“Tvrdim da ljudi sacuvane savesti ostaju MENTALNO SACUVANI. A takvi su retki, jer MEHANIZAM BESAVESJA ne dozvoljava objektivno razmisljanje o sopstvenim postupcima.
                                                                                        Miroslav Cosic, 2000.g.

Mehanizam besavesja I ubrzanje zivljenja na planeti, uzurbana putovanja s jednog na drugi kraj sveta, uzurbanost na ulicama, uzurbanost u smenjivanju vlada….brzo zivljenje u iscrpljujucoj potrazi za hlebom. U takvom miljeu, roditelji nemaju vremena da posvete paznju deci, a o negovanju njihovih dusa – nema govora. Nema vremena za razmenjivanje misli sa prijateljima ( oci u oci, ne preko face booka), covek nema vremena ni za sebe, a pritom, svakodnevno bombardovan informacijama koje zatrpavaju um, nesposoban da nacini selekciju I zadrzi samo one informacije od vitalnog znacaja koje ne ozledjuju dusu, bar ne previse, koje nagovestavaju zracak nade I mogucnosti izbavljenja. Zasto da covek asimilira bas sve, I lepo I manje lepo, a da nikada ni ne pomislja da shvati ko on zapravo jeste, cemu tezi, da li je uspeo da preobrati zlo u svojoj dusi I tako nacini mali doprinos armiji humanih licnosti koje se angazuju  za kvalitet zivota, za vracanje kulturi koja zivot znaci.

U takvim okolnostima,  tesko je omoguciti kreativnom coveku da stvara. Takva klima nije pogodna za stvaralastvo I stvaraoca kome je vreme saveznik u stvaranju dela koja mogu biti I epohalna.. Za radjanje ideja, za njihovo Z R E NJ E da bi bile pretocene u umetnicko delo, koje ne mora da bude iskljucivo slika, potrebna je VESTINA stvaraoca da sam sebi obezbedi uslove u kojima moze da realizuje svoje stvaralacko bice.

ZA STVARALASTVO JE POTREBNO SPORO VREME!

Kao I obicno kako biva kada osetim potrebu da nesto saznam, samo mi se kaze, opet mi se  dogodila  NAMERNA SLUCAJNOST. Ovog puta kliknem I pojavi se naslov “Pokret sporosti u svetu” – obilje materijala! Sustina – da je to SPORA REVOLUCIJA, ali NEZAUSTAVLJIVA. Raditi PRAVOM BRZINOM NAJBOLJE sto mozemo, a  NE NAJBRZE.

Autor knjige “Pohvala sporosti” -  sporost kao zivotni stil – je novinar Carl Honore. Predlazem, kliknite I vi “Pokret sporosti u svetu”, informisite se I  RAZMISLJAJTE,
Ali ne prebrzo.



IZMISLJENO PISMO

“ Sredinom decembra  2000.g. u Beogradu, “ Blic” je objavio lazno pismo kojim se Markes, navodno, oprasta od svog zivota. Izmisljeno pismo koje je kruzilo internetom, izmedju ostalog je donosilo i: ….Ne bih pustio da prodje ni jedan jedini dan a da ne kazem ljudima koje volim da ih volim…..Dokazivao bih ljudima KOLIKO GRESE kada misle  da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a NE ZNAJU da su OSTARILI kada prestanu da se zaljubljuju. Darovao bih deci krila, ali bih im prepustio  da sama nauce da lete…….Naucio sam da citav svet zeli da zivi na vrhu planine, a da NE ZNA da je ISTINSKA SRECA u NACINU SAVLADAVANJA LITICA. Naucio sam da covek ima pravo da gleda drugog odozgo jedino kada TREBA DA MU POMOGNE da se USPRAVI…..”
                                                   “ Bozanstveni bezboznici” 2010.g.
                                                                              Sanja Domazet
Knjigu toplo preporucujem!

JEDNO JE IZVORISTE


Kada svoju misao  pretocite u recenicu  koju, u nekom trenutku, procitate u delima davno preminulih autora, ili onih koji jos uvek stvaraju, zakljucujete da sve potice iz jednog izvorista drevnog duha ljubavi sacuvanog u bastini.

I “Mrtvi se vole, ali drugacijom ljubavlju nego zivi. Te dve ljubavi NE ugrozavaju jedna drugu.”   
Sve je to univerzalna ljubav.

                                         VIDJENO CULIMA DECE
-         kada se maleni pitaju-

-         A sta je to ljubav ?    

-         Ljubav je kada mama voli tatu, ljubav je kada seka voli batu, ljubav je kada lovac cuva zeku, ljubav  je kada bata pazi seku..

-         A je li ljubav kada ti drzim ruku? Kada podelimo jabuku?

-         Sve je to ljubav, znas, I poljubac kad mi das! 

To je tek jedan od tekstova pripremljenih za “ Bajku” – NTV I za Radio Nis o Danu zaljubljenih 14.02.1998.g. malisani Decjeg kreativnog centra – osnovala DECA STVARAOCI U VANNASTAVI 1992-2002., instruktori malenih stvaraoca kojima su davali primer I razvijali osecaj za LEPO, za DOBRO, za LJUBAV, za DRUGARSTVO za  SVET koji bi mogao da bude   LEPO MESTO ZA ZIVOT!!!