"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, April 25, 2011

Sunday, April 24, 2011

I SVE OVOG SVETA CAST I SLAVA DODJE MI KAO NISTA

“ Svako dobro drvo dobar rod radja, po recima Nepogresivog.”
                        - - -         - - -           - - - 
“ Neznabosci su u Aleksandiji jednog hriscanina, koga su ruzili, ismejavali I na muke udarali, upitali:

-         Sta je to vas Hristos ucinio osobeno, kada ga toliko slavite? 
Odgovori im na to divan Hristov sledbenik:
-         To sto se ja ne nalazim uvredjen od svih vasih poruga I uvreda.  

                                                 MISIONARSKA PISMA
                                                             Vladika Nikolaj 

NEGDE ZAPISANO

“ MENE NE  ZANIMA  GDE  ZIVIS  ILI  KOLIKO   PARA  IMAS……..
  JA ZELIM DA ZNAM  HOCES  LI  STATI  U  SREDISTE  OGNJA ZAJEDNO   SA     
  MNOM  I  NE  USTUKNUTI….”    

Saturday, April 16, 2011

POETICNE DAME




             NA   BALKONU  

             Slika iz doba renesanse.
             Balkon u cvecu
             Raspevanom, kao da treperi 
             Na stolici zena
             Sedi I cita.
             Lako povijena,
             Dug vrat, 
             Meka , plava pundja
             I mali pramen koji klizi
             Duz lica.
             Deluje I prisutno 
             I odsutno –
             Kao I sve zene iz doba renesanse,
             Tajanstveno.

             Sklopim oci,
             Osecam da je sve nestvarno.
             Dole, ,
             Ulica sa masom sveta
             U nekom drugom veku;
             Sav saren
             Isuvise stvaran.
             Vodoskok prska
             Vlazni plocnik.
             Ponovo pogledam na balkon –
             Zena I dalje cita,
             Nepomicna…. 
             I ja opet osecam
             Dah renesanse.

             23.08.2004.                Dr med sci  Olivera Savija Velickovic



                                         KUCA STARA

         U centru Nisa ponosno stoji 
          Jedna kuca stara 
          Kad nogom krocis u njeno carstvo
          Kao da si ispred oltara.

                   Lepotom nekom ona odise
                   Slike predaka ponosno stoje, 
                   U svakom kutku cveta lepota I 
                    Budi  pesnicke vedrine moje. 

                        …….  …….   ……… …… 

                            U kuci staroj  osecam smiraj 
                             I beg iz ovog  danasnjeg cuda
                             Sad shvatih zasto ona postoji 
                             U njoj je ljubav I posle bura. 

                                       Sestre su divne I ponos neki 
                                       U meni caruje sada, 
                                       Kako to sudbina dariva mene 
                                       A nisam ih znala do sada. 

Dragim sestrama iz KUCE STARE  za nezaborav       Nis   16. maj  2000.
                                         Kostadinka Nikodijevic Dinka


I ove dve poeticne dame bile su gosce “Ekologije duse” na zelenom talasu  ZONA OZONA Radio Nisa – decembra 1999.  I februara 2000. godine.

Sve se vrti oko 2000. godine – 2001. Valjda JUBILARNA SECANJA izvucena iz CAROBNOG  KUTKA  iliti SPOMENARA  GENERACIJE koja je odrastala zdravo iskazujuci svoje potencijale.

Gosti emisije “Ekologija duse” pruzali su informacije vredne paznje ne samo za decu ciji su gosti bili vec je VELIKI ZNACAJ I   U  KULTUROLOSKOM SMISLU.  S tim u vezi, izvucicemo    samo KOMADIC  EMISIJE, 27. februar 2000. godina kada je gostovala gospodja doctor Dusica Randjelovic – specijalista neuropsihijatar.

                 RADIO NIS,  MEDZIK  ZONA  OZONA,  EKOLOGIJA DUSE
                  …..    …..    …..   ……   …….    …….       ……..   …….    …….
Dobar dan I dobro nam dosli u emisiju EKOLOGIJA  DUSE “Dozvolite da vam se predstave” Po nama, Vi ste MAGIC ZVEZDA EKOLOGIJE DUSE po nacinu na koji mislite, zivite I radite.

Dobar dan. Na samom pocetku moram da priznam da ste me zbunili najavom. Gledano vasim ocima I sama dozivljavam sebe na jedan sasvim novi nacin. Jer, ono sto mladost vidi I oseti,  I strucnjaku moze da promakne.

-         Hvala, to priznanje nas raduje. Znaci, dragi slusaoci imate cast da EKSKLUZIVNO, samo u ovoj emisiji, partite razgovor sa nasom dragom goscom , gospodjom doctor Dusicom Randjelovic – specijalistom neuropsihijatrom. Obicaj je da razgovor pocinjemo s detinjstvom jer je, po nasem ubedjenju, lepo prozivljeno detinjstvo garancija I pasos za stabilnu licnost I put u njenu vedru  buducnost. Gde ste I kada rodjeni?


-         Rodjena sam u gradu NIKETE REMIZIJANSKOG, episkopa, a kasnije I SVECA, koji je proveo ceo svoj zivot na ovim prostorima, coveka koji je napisao I poklonio  najlepsu himnu hriscanstva – TE DEUM  ili TEBE BOGA HVALIM, simbolom VERE I ISTINE o BOGU! A za one koji nisu culi za Niketu remizijanskog I Remizijanu – to je Bela Palanka. Tako se Bela Palanka ili Remizijana, preko sveca Nikete, svrstala u mali broj balkanskih gradova, posebno srpskih, koji su iznedrili, ocuvali I hriscanskom svetu podarili svog svetitelja. Sveti Niketa(338-42o) nije bio Grk, jer bi dela pisao na grckom jeziku; nije bio niRimljanin, jer bi se zvao Viktor, a ne Niketa, I ne bi latinskim delima iznenadjivao Rimljane.. On je bio SLOVEN, ali je dobio potpunp rimsko obrazovanje, verovatno u Rimu Bio je svetitelj u svom rodnom gradu Remizijani (ili Remesek). Niketa je jedna  SLAVNA LICNOST, SJAJAN UM, PUN INTELEKTUALNIH AKTIVNOSTI, COVEK SIROKOG OBRAZOVANJA I SVESTRANE KULTURE. Raspolagao je znanjem anticke filozofije I vodio VISOKO DUHOVNI, CIST ZIVOT. On je apostol, misionar, propovednik. On pise klasicnim  latinskim stilom I jezikom. Niketa govori cistim latinskim jezikom. I sprovodi u svojim delima. Propovedao je hriscanstvo medju Ilirima, Tracanima, Gotima ,Skitima na Donjem  Dunavu, kao I u Dardaniji, Trakiji I obema Dakijama. On je putovao misionarskim poslovima u Solun, Antiohiju….Obisao je skoro cello Balkansko poluostrvo, propovedajuci hriscanstvo. Kao “apostol beski” Sv Niketa je zatvarajuci u IV  I  V  veku prvi krug  evangelizacije, jedog dela danasnjih srpskih zemalja, bio prethodnica “apostola slovenskih” Sv Cirila I Metodija I njihovih ucenika, koji su u drgom krugu odradjivali isti posao, na istom zemljistu u IX veku I ranoapostolnog Sveti Save srpskog, koji je u XIII veku zatvorio treci, poslednji krug hristijanizacije u istim centralnobalkanskim,srpskim zemljama. Svi su oni bili nadareni bogovi I pisci, dobro obuceni ucitelji I disciplinovani vojnici, jednog tada MOCNOG SISTEMA, ciju su KOSMOPOLITSKU IDEJU PRENOSILI. I svi su posle velikog obavljenog posla, kao I Niketa PROGLASENI SVETITELJIMA  I  POLOZENI U NASE KULTURNE TEMELJE. A sama reka Nisava, koja protice pored Bele  Palanke, nosi hipoteticno ime koje odise  DUBOKOM STARINOM I SNAGOM MISTICNOSTI, void pocetak nastanka negde u DAVNU PROSLOST praistorije. NJENO IME, NISAVA< IMA MITOLOSKU PODLOGU STVORENOJ U LJUDSKOJ MASTI. Etiologija reci imena NISAVA – NAVISSUS – u prevodu ima smisao koji znaci “VILINA REKA”. POETSKA VIZIJA CAROBNOG, ZAMISLJENOG BICA VILE, DATA RECI NISAVI. A kada covek ponikne sa ovakvih prostora, dovoljno je da nosi u sebi samo jedan molekul ove DREVNE PROSLOSTI, pa da se u njemu odslika I razvije sve ono sto je pozitivno,DOBRO I sto SVAKI ZITELJ OVOG MESTA NOSI U SEBI, a samam tim I ja.

Premosticemo veci deo intervjua da bismo dosli do komentara dr Dusice:  Hocu POSEBNO da ISTAKNEM  I POHVALIM vas MEDZIKOVSKI  izraz “EKOLOGIJA DUSE”.Bolji naziv I atribut od ekologije uz dusu, nije moguce naci. Bravo I sve pohvale! Naziv je originalan, jednostavan, a opet sve kazuje. MEDZIKOVCI, prava ste OAZA EKOLOGIJE DUSE U OVOM SIVOM I SUMORNOM VREMENU SVAKODNEVICE U KOME SADA ZIVIMO!.....
……     ……      …..    ……       ….               …….       ………     …….       ……… 
Zahvaljujem ja vama sto ste me osvezili NESVAKIDASNJIM TRENOM u zivotu angazovane zene; jer, kao sto ste I sami citirali u prosloj emisiji Borhesa:” ZIVOT JE SACINJEN OD TRENOVA SAMO”  Ovaj TREN SA VAMA  meni je podsticaj u uverenju da su deca u stanju da se izbore, FORMIRAJU ZDRAVO JEZGRO ZA SVOJU BUDUCNOST, sto ste vi medzikovci definitivno ucinili za sebe, a MI TO TREBA DA POZDRAVIMO, POMOGNEMO VAS NA PIONIRSKOM PUTU  DA U DOBRU ISTRAJETE I da PLODOVE VASEG RADA ZALIVAMO EMOCIJAMA RADOSTI KOJE NAM SE UVEK VRACAJU!     Itd…itd….itd….   

Licno zalim sto su uzeti samo delovi intervjua. Ali, mozda cete u nekom trenu imati priliku da citate kompletan opus radio emisija EKOLOGIJA DUSE  u trajanju od sest godina pod uslovom da se iz depoa carobnog kutka  pretoce u knjigu snaga duha, ljubavi, radosti dozivljenog  u kreativnom odrastanju generacija dece sa obala VILINE REKE.

13. aprila 2011.  iz arhive stvaralackog materijala


VELIKI PRASAK – NIJE SE CUO, ALI SU POSLEDICE DALEKOSEZNE

Vreme kada su se sudarile dve sile: MOC INDIVIDUALNOG JA I DREVNI DUH LJUBAVI.  Planeta se nije rasprsla, jos, ali su se ljudi razvodnjili. Isparavaju kapi razlivene po asfaltu. Ne ostaje cak ni mrlja. Ni senka. Ponovo NEKO pali svecu u potrazi za covekom!




NESTO SASVIM LICNO - 2002.godina

-         subota, jutro, Hit dana “ Seven seconds”…..I'll be waiting…. Na putu za Skolu crtanja  I slikanja za trece doba –

Odlozila sam citav zivot da bih jednog jutra krenula u susret Neveni koja se rodila da bi moj smisleni zivot ceznje obojila tonovima vizije koja me, igrajuci se mnome, vodila kroz proctor I vreme.

Krenula sam ispracena jednom Nevenom koja me decenijama molila da je rodim da bi mi u svojoj bozanskoj dobroti I krhkosti udahnula hrabrost.

                              
                           KOJE  BOGATSTVO!  DOBITI KRILA 
                           KOJA  SE  ZOVU  NEVENE !!!

I  Kosmos je na trenutak prestao da dise da bi mi omogucio da cujem otkucaje sopstvenog srca koje I ne kuca u mojim grudima. Ali, ma gde se nalazilo to, pulsirajuce cudo zivota, podsetilo me da jos uvek nisam presla granicu onostranog. Ovde sam. Sada sam. Da li sam?   

A G A P E “KVANTNA HOLOGRAFSKA SVEST” – gost PROFESOR DEJAN RAKOVIC – fizicar (10.04.2011.)

Aleksandar  Gajsek zavrsava razgovor recima zahvalnosti sto je Profesor  poslusao
Nikola Teslu. Uvodeci molitvu u nauku I spiritualni deo licnosti, osvetljava odredjene pojave na novi nacin.

“Religiozni I naucni modeli medjusobno nekompatibilni poslednja tri veka……Ponovno UJEDINJENJE  religije I nauke vec je pocelo da se OSTVARUJE  u protekloj deceniji I to je NAJUZBUDLJIVIJI  DOGADJAJ u  INTELEKTUALNOJ ISTORIJI XX veka.”  
                                                                                                                 Skot Pek         
Gajsek je svojim istancanim duhom upravo doveo naucnika koji objedinjava nauku I religiju, koji tumaci telepatiju, prekogniciju, , astralno odvajanje svesti od tela…kreativnost – naglasavajuci da je Tesla najkreativnija licnost u smislu davanja neceg novog.

“Primarna kreativnost je izvor istinski novih otkrica, potice iz nesvesnog, iz primarnih procesa I iste prirode je kao igra I fantazija.”     Prof. psihologije Snezana Vidanovic 
Samo sto se Tesla nije ni igrao jos manje fantazirao.

Profesor je prilagodio pricu sirem auditorijumu tako da mozemo da razumemo I mi koji nismo iz sveta nauke.

Kao Djuro Koruga, prica o brzini protoka kvantnih informacija koje covek moze da primi, ali Bozjom promislju od navale informacija  probija se jedna prava (ili dve). Napominje da je Tesla u jednom trenu bio otvoren za mnostvo informacija koje sun a njegovu upitanost  davale gotove modele, kao odgovor, koje samo treba zapisati. Mada je , kako kaze Profesor, Tesla doziveo nervni slom I dugo se lecio. 

Interesantno je pominjanje odredjenih tunela koji postoje izmedju srodnih licnosti, po duhu, izmedju kojih je razmena informacija….

Ni slucajno nisam u stanju da prepricavam tok diskusije jer sam daleko od tog nivoa, a I bez obzira na to, autenticnost se ne moze skrnaviti.  Ali je prelepo saznanje da ma koliko imali godina, uvek je moguce saznati nesto novo od ljudi za koje niste znali ni da postoje, a koji pothranjuju vasu radoznalost I neosporno daju smisao zivotu. Uvek! 

Za laike poput mene, objasnjenje sam potrazila u Vujakliji, objasnjenje reci ugradjene u temu razgovora “ Kvantna holografska svest”.
“HOLOGRAFSKI – svojerucno napisano;
  HOLOGRAFIJA – metoda dobijanja trodimenzionalne slike predmeta zasnovana na 
  INTERFERENCIJI dva svetlosna zraka – direktno od izvora I odbijenog od predmeta.” 
“ INTERFERENCIJA – fizicka pojava koja nastaje kada do iste tacke M  (neke elasticne sredine) stignu DVA TREPTAJA KRETANJA (talasa), ili, dr. recima kada kroz M prolaze dva zraka; uzima se da su periode oba kretanja jednake. Kaze se da DVA TAKVA ZRAKA INTERFERISU u tacki M I pri tome uzajamnom dejstvu ili se POJACAVAJU, ili se SLABE ili se PONISTAVAJU.” Kod Tesle je  pojacavanje.

Profesor, u onom duhovnom smislu, naglasava da je PRASTANJE na visem nivou od POKAJANJA, a da je MOLITVA  VEOMA VAZNA – ukida I blokadu na nivou svesti.
Lepo je cuti jednog naucnika da sasvim ozbiljno govori I preporucuje molitvu I prastanje. Nadam se d ace se na internetu naci ovaj razgovor vodjen 10.04.2o11. da mi u nekom buducem trenutku osvezi secanje. 

Verujem da ima zainteresovanih za ovu temu koja jeste nasa sadasnjost koja nam objasnjava da su misticne pojave (o kojima se tako misli iz neznanja) zapravo na jednostavan nacin objasnjive zakonima fizike

Licno osecam da sam obogacena saznanjima iz izlagana Profesora I skoro srecna sto mi emisija nije promakla nekako s proleca, vec se uklopila u budjenje prirode ovih nekoliko suncanih dana sa orkanskim naletima vetra.

I OPET JE PROLECE


Bojanine vode! Male klinceze sade rastinje. Da oplemene pejsaz. Sada. Bez snega. A kazu, na snegu su osvajale medalje zlatne, srebrne….. I opet raste generacija u duhu CUVAJMO PRIRODU DA BI NAS SPASILA! Mozda danas pevaju druge pesmice, ali sustina je nepromenjena – cuvajmo prirodu. Tu su I odrasli koji podrzavaju nepromenjenu sustinu. Dobro je I njima I deci. Dobro je I prirodi koju neguju s ljubavlju.

Verovatno ce biti dobro I TUZNOJ Moravi koja se na pojedinim mestima ne vidi preplavljena tezinom nagomilanih plasticnih flasa I svakojakim otpadom. Deca s tim ne bi mogla da se izbore. Na srecu ima odraslih, I to dovoljno, da reci vrate vedrinu zubora,
Da ne bude vise tuzna, ugusena, oskrnavljena.  Da bude Juzna Morava u punom sjaju ako uspe da strese sa svojih obala natalozenu nebrigu.

I deca I odrasli, zagledani u prirodu, vide I jedni druge, I to zajednistvo buja kao priroda OCI  U  OCI  isijavajuci ljubav. Tek pokusaj da se internet, fejsbuk svedu na nuznu potrebu za informacijom, komunikacijom sa fizicki udaljenim licima. Da se ne provode sati u “caskanju” izolovani jedni od drugih, a skoro da su komsije.

Tacno je da Fejs odnosi pobedu nad zivim kontaktom, nad osmehom iz neposredne blizine coveka sa covekom

Glorifikujem KREATIVNOST RADIONICA koje okupljaju ljude razlicite starosti koje spaja jednako mladi, a drevni duh ljubavi. Jednom nastala, ljubav traje vecno iako se I sukobi sa moci istorijskog coveka I njegovim tehnoloskim postignucima, nadje pukotine da se probije I bezbrizno nzstavi svoje trajanje do u beskonacnost.

Dugo zamisljam svet kao veliku kreativnu radionicu iliti igraonicu. Kreativnost pojedinaca I grupa  zaiskre tu I tamo na planeti lagano se sireci u zagrljaj jedni drugima. A sve to se uliva u Pokret sporosti u svetu u slavu duha, u slavu umetnosti I umetnika koji jedini osecaju damare prirode koja I ovog proleca klikce nadahnjujuci stvaraoce da recju, notama, bojama stvaraju svet u kome je vredno ziveti.

06.04.2011.