"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Friday, April 13, 2012

KAD JAGANJCI UTIHNU


Suncano, prelepo jutro. Na ozeleneloj jabuci u dvoristu, sporadicno se pojavljuju cvetovi. Prosle godine je bas buknulo; preko noci je drvo bilo u cvatu prelepih nijansi roze boje. Ali, I ovi pomaljajuci cvetovi imaju svoju tezinu. Priroda cveta uprkos otezavajucim okolnostima zagadjanja I nebrige prema njoj koja nas neguje milenijumima.

I u nama se, tako sporadicno, iskrice pretvaraju u erupciju emocija razlivenih po zilama naseg postojanja. Trenuci uspona-trenuci padova sa osecajem, tako reci saznanjem da neko brine, neko bdije nad nama I upucuje nas ka stazama kojima niko nije prolazio pre nas.  To nam se samo cini.

Na svakoj stazi od postanja sveta, naicices na tragove prethodnika, na Baladu Disidenta koja se ori Vasionom; ali, cuje se samo u retkim trenucima-kada jaganjci utihnu!  

Thursday, April 12, 2012

U duhu starih vrednosti - Balada Disidenta



ETIKETA

PREVRTLJIV-asocira na prevaru.
NEPREDVIDIV-izuzetno nadahnut, pun ideja, ni sam ne zna koja ce, I kada I u kom pravcu da ga vodi.

Izmedju “prevrtljivog” I “nepredvidivog”  nema znaka jednakosti; sasvim se iskljucuju, a od istancanog duha posmatraca zavisi kako ce ga etiketirati!  

Tuesday, April 10, 2012

FENOMEN PRIJATELJSTVA


Covek otvorene duse I srca svim ljudima prilazi iskreno se radujuci komunikaciji sa svojim bliznjim. Ali, postoje neke relacije koje te priblize ljudima po nekom nedefinisanom osnovu, ljudima koje izdvojis iz celine I sa kojima osecas posebnu bliskost. Takve emocije se I nasledjuju pa se dogodi da porodice, jako razlicite, neguju osecaj bliskosti s generacije na generaciju. Znate da imate prijatelja koji je veoma vazan vec samim tim sto postoji decenijama(a cesto se dogodi da, zapravo, ne znate ni kakva je licnost).  

Porodicna prijateljstva su posebno bogatstvo I kao takva zasluzuju svaku paznju. Dok se ne dogodi nesto sasvim beznacajno, a opet veoma bitno, jer zbog tog “nesto” u delicu sekunde, prijateljstvo se srusi kao sto se rusi kula od karata. Zatecen si zbog manipulacije s kojom si suocen, manipulacije dobro zamaskirane famoznim “u tvom interesu”, a zapravo je sve drugo samo ne naklonost I zelja da se tvoj interes zastiti. 

Tako, zacutis jer je svaka rec bez smisla kada sustina ispliva. Stara prijateljstva se odvajaju I plutaju kao komadi ledenih ploca na moru tastine cije priblizavanje donosi miris opasnosti I nelagode. 

Treba biti obazriv pri baratanju recima o prijateljstvu. Jer, neko sasvim usputan, sasvim prolazan, moze da ucini vise za tebe koji si u beznadju, mnogo vise no sto mozes I da zamislis. A tzv. Prijatelji se nadju da ti otvaraju oci da se pazis zlonamere usputnih prolaznika. 

Kada se strasti stisaju, shvatis da veliku zahvalnost dugujes upravo slucajnim prolaznicima koji ti spasavaju zivot, I koji jesu, u tom smislu, na neki svoj nacin-prijatelji. Svoj interes nikada nisu negirali, ali obostrano se nadje modus pomocu koga se prevazilaze teski trenuci.  

Tuesday, April 3, 2012

SATI


Ako kreativna osoba bude zatvorena u jednom prostoru deset sati dnevno, prestaje da postoji.

A, ako se ima sluha za kreativnu osobu, deset sati je moguce pretvoriti u caroliju.