"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Tuesday, December 25, 2012

Happy Oh!New Year



Zakoracite u Novu 2013tu uz carolije iz Oh!radionice. Sve novitete mozete pogledati OVDE

DESET VELICANSTVENIH

Mojim favoritima iz 2011.godine pridruzuje se grupa od jos deset velicanstvenih za godinu od koje se oprastamo-2012.godinu.

1-Kumica Lena (5 godinica) I Baby kanal-Leptiric;
2-Profesor dr Joca Djordjevic u penziji-svetski nivo;
3-Dr Dusica Randjelovic-neuropsihijatar, Magic zvezda u serijalu Magic Zona ozona-Ekologija duse, na talasima Radio Nisa , 2000.godine;
4-Jovan Gojkovic-slatkis posebnog  senzibiliteta, majstor svog zanata-fotografija, video……..
5-Olivera Sasek Radulovic-cudo nevidjeno, sarm, lezernost, stvorena za kulturu I to iz Drugog ugla, reportaze na NTV ulepsava svojom pojavom, kojoj je I Kovacevic naklonjen ;
6-Srdjan Sveljo-car mode;
7-ZORICA  GAVRILOVIC, penzionisana BALERINA iz Beograda ( treperi u nekoj dimenziji)-  OSMISLILA  BALETSKU PRICU “Zalutali djavolan” koja se pamti I posle pola veka;
8-“RASKRSCA”-lektira za sefove kompanija, Viljem Pol Jang, autor “Kolibe”; 
9-Petar Mitic, penzionisani director YKOM-a, radio jos svasta nesto I jos toliko,  ali je poeta I boem bio I ostao;
10-Dalibor Popovic Pop-pesnik, bio covek I kao dete!

I dalje vanserijski  Fashion Corner I niski Dusko Radovic-for ever!

Mojih deset velicanstvenih I moji  vanserijski  likovi zauzimaju prvo mesto-kao jedino mesto u mom srcu 2012.godine.

U 2013.godinu, kao moji favorite, su vec zakoracili I zauzeli veliki deo prostora Carobnog kutka:
-Mr  Hristina  Vukovic, trenutno u zvanju  vanrednog profesora na Katedri za klavir; sto se mene tice – concert majstor  kome nema ravne;




Friday, December 21, 2012

ZALUTALI DJAVOLAN


Bajka! Zacarana suma. Mali djavolan u vlasti zle vile koja je u crnom kostimu-poput crnog labuda. Uz muziku Cajkovskog I maestralni ples, prati bezbrizno skakutanje djavolana, njegovu zanetost carolijom koju oseca svuda oko sebe, oseca miris cvetova koji ga mame, oseca lepotu neceg jos ne otkrivenog, cuje muziku sfera.

U trenutku, ozarenog, okruzuju ga dobre vile predvodjene svojom plemenitom kraljicom u prelepom belom kostimu, lepsem I od onog koji nosi beli labud. Dobre vile u haljinama spectra duginih boja I isto takvim cvetovima zadenutim u raskosne kose, igraju svoj veseli ples sa malim djavolanom koji plesom izrazava najlepsi deo sebe negde zaturen pod pretecim pogledom zle vile. 

Talas srece, lepota prizora vilinskog plesa sa djavolanom raskosnog plesa, prelivaju se na publiku malisana koji ne trepcu prateci bajku I pustajuci da im Cajkovski  duboko zaroni  u majusnu dusu.

Tu lepotu prekidaju teski akordi, zestok ples zle vile, raspomamljene prisustvom dobrih vila koje su svojom miloscu privukle djavolana. Sa podijuma se rasprse kao svetlucavi prah pred naletom zla. Vila u crnom, sa razapetim lukom cilja djavolana, otrovna strela ga pogadja I on, jos radosno svirajuci na svojoj carobnoj fruli, pada sa panja na kome je zanesen lepotom-svirao! Pada usmrcen.

Muzika utihnula, a salom se prolama vrisak:”Ona mi je ubila sestru!” sto se odmah gubi u novom naletu muzike uz koju zla vila igra svoj osvetnicki ples.  Ne za dugo!

Ojacane ljubavlju koja se isprepletala sa djavolanom neznog srca, dobre vile plesu oko njegovog bezivotnog tela predvodjene svojom kraljicom. Plesom docaravaju ljubav koju usmeravaju ka djavolanu obasipajuci ga mirisnim cvetovima iz svojih vilinskih kosa.  I, gle cuda! Kao u bajci! Djavolan se meskolji, proteze kao probudjen iz ruznog sna, sa prizorom najlepsih boja-koje je ugledao, I najmilozvucnije muzike koju je ikada cuo-kao u raju! Zalutali djavolan zauvek proteruje zlo iz sebe, kako u baletu, tako I u stvarnom zivotu.

Bajka s porukom! I to tako lepom porukom!

Medjutim, ni zla vila u zivotu nije zla. Kao lekar, decenijama zivi I radi u Nemackoj. Sama profesija je izraz njenog dobrocinstva. Zalutali djavolan, zanesen lepotom carolije iz detinjstva, zaneseno zivi svoje snove citav zivot. A kada se sretnu, zla vila I zalutali djavolan, iz nih zaiskri ona cista ljubav dobrih vila koja nadmocno nadkriljuje, kako tu carobnu bajku ispricanu baletom, tako I sadasnji trenutak zrelog doba nekadasnjih ballerina od kojih neke jos uvek  plesu zanete jedva cujnom, samo njima znanom, muzikom sfera!  

21. DECEMBAR, 2012.


Pocetak zime! I pocetak neceg lepog I dobrog.
Decembra 2000.godine je eksplodirala MAGIC  bomba  I  ozracila covecanstvo ljubavlju, a da toga nije bilo svesno.  Posledice tog zracenja bi trebalo da su vec zacarile. 
Teslin eksperiment, prvi put izveden upravo sada, na Rtnju, sa namerom da losi budu dobri, a dobri jos bolji, posticice taj efekat rasprostiranjem talasa energije sa Rtnja sirom sveta pa I do sredista Galaksije. Lepo objasnjenje za laike, ali postoji veliki znacaj u naucnom pogledu, a opet u smislu pocetka neceg dobrog I lepog.
Pocetak zime! Ako je zima nije kraj! 

Tuesday, December 18, 2012

COVECE


Usudi se
Otvori se
Zaroni u sebe
Nadji se
Bori se
Ti to mozes
Ne predaj se
Veruj sebi
Bori se
Uzdaj se
Radi ono sto najbolje umes
Usudi se
Nadji se
Izmiri se

Wednesday, December 5, 2012

MESTO U DRUSTVU VISOKOM


S povodom 02.12.2010. – 02.12.2012. posveceno majkama koje ne mozemo da zagrlimo, ali smo vecno uplovili u njihov vanvremenski zagrljaj.

Visok koeficient duhovne ili sveobuhvatne inteligencije NE obezbedjuje mesto u drustvu visokom; samo omogucava coveku da zivi u zajednici, a da zivi u skladu sa svojom sustinom; da bude deo tima, a opet da zivi svoje snove I da nikoga ne ugrozava. Naprotiv!
Covek visoke SQ dopire do nase svesti uveravajuci nas da nas ona, koja je obecavala da ce tu biti vecno za nas, smrcu nije ostavila I izdala nasa ocekivanja, ona, majka – za citavu vecnost. Tako ne moze ni da oseca krivicu jer nije otisla. Samo je nevidljiva za culo vida, neopipljiva za dodir I zagrljaj, ali je svuda oko nas, disemo je, budimo se I snevamo s njom, snazniji, jer nam preliva energiju da poletno, a opet I spokojno, hodamo izabranim puteljcima ma koliko udaljenim od mesta u drustvu visokom – koje je bez znacaja za coveka podredjenog visim vrednostima istine I ljubavi.
Cak I kada misli da je disciplinovano nezavisna licnost, covek je I tada podredjen visim vrednostima istine I ljubavi koje ga stite I od sebe samog u po nekim trenucima kada zaboravi da nikada nije sam.