"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Saturday, August 31, 2013

OH! RADIONICA

Tasne iz radionice Oh! Crafts su I za mame, I za tete, strine, bake! Da li cete ih nositi ako vam se dopadaju ideja, dizajn I sl., zavisi I od toga koliko vam je vazno da udisete miris skupe koze koja odredjuje status ili vam je slatko da pod prstima osecate mekotu krpica koje secaju na igru iz detinjstva, koje potvrdjuju da, u skladu sa duhovnom raskosi, mozete da se igrate celog zivota I od njega cinite bajku uprkos svesnosti uzasa koji potresa svet I preti opstanku coveka!!! A vi to ne mozete da sprecite!

Medjutim, igranje, posebno kreativno, je za decu veoma vazno,  ima neprocenjiv znacaj  za zdravo odrastanje I zdrav stav prema zivotu. U tom smislu, svako ko voli zivot I ljude, moze mnogo da ucini da svako dete radosno raste.

Ako ne mozemo da iskorenimo zlo,, mozemo mnogo da cinimo da se dobro siri I nadrasta korov stvarajuci cvetnu bastu pre svega u sopstvenom dvoristuKada bi se tako radilo, Svet bi dobio sansu da, takodje postane cvetna basta u kojoj decja masta moze bas, bas svasta!!!



























Saturday, August 24, 2013

EJ, KAFANO!

Kafane su socioloske laboratorije, ovaj svet krcma, a mi tek putnici. To u sustini nije samo mesto drustvene raspojasanosti u dertu, vec dusevna sazivljenost mase, gde pice nije navika vec svakodnevna svecanost. Ne pripadam onima koji svoj zivot srcu na slamku da im sto duze traje.

Sada u aktuelnim kaficima zalaze samo tehnicko-naucni mutanti, ali ne dusevno-covecni ljudi. Kafici nisu cak ni surogat nekadasnjih kafana. Oni su “olaj” kafane. Enterijer kafica (sem retkih izuzetaka) I drustva lice na parastos umrlom duhu proslosti I buducnosti.

Periferijske kafane su niskih socijalnih funkcija ali I ujedno demokratska institucija gde nema sebicluka, jer za ucesce u njoj nije potrebna  pismenost, ni uclanjenje, a ni disciplina. U njoj su prisutni ljudi svih fela: novinari, advokati, notornjaci (ispicuture), taksisti, pisci (I oni koji pokusavaju da to budu), boemi, dileri, smekeri, kibiceri,pijacari, potkazivaci SUP-a, opozicionari, blejaci, dodjosi, disidenti I sl.

Kafana se rastace u neshvatljivom miru, dok negde daleko napolju hukti zestok zivotni vulkan. Totalna “nirvana”, dusa u kosmosu a tela u casama I flasama na kariranim kafanskim carsafima.

Ali!

Ako je gost kafane mentalno cak I blago autistican, lako upada u vrtlog razvrata, destrukcije, svadje, kocke, tuce I rastakanja licnosti koji vode u mracan svet zavisnika od nikotina, alkohola ili droge.




Izvorni boem Petar Mitic sa svojom muzom – nekada I sada!