"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, February 22, 2015

BOZANSKA INTELIGENCIJA

"Ono stanje kada toplina ljubavi raspali vidjenje i kada svetlost misli prosvetli ljubav. Plameno srce je ocigledno vidjenje, bozanstveno spajanje razgorele ljubavi, bez pristrasnosti, partikularnosti, slabosti, pod blistavom svetloscu duha - smisla: jedinstvo znanja i osecanja, uma i srca, misli i osecaja. Drevni covek ne gresi ni srcem , ni umom. Svet ujedinjuje ljubavlju i znanjem. To znaci da je PRVI COVEK bozanska inteligencija."

Bela Hamvas "Duhovna bastina drevnog covecanstva", 31.07.2003.

CUDO ZIVOTA








Plod dve neme zudnje i besvesnog trenutka.

SVETI DAR

"Intuitivni DUH je sveti dar, a racionalni zavedeni sluga. Mi smo ostvarili drustvo, koje slavi slugu, a sveti dar zaboravili."
  
 "VELIKI   DUHOVI  SU  U V E K  NAILAZILI NA NASILNO PROTIVLJENJE OSREDNJIH UMOVA."  

 "Najvaznija ljudska teznja je TEZNJA ZA MORALNOSCU U NASEM DELOVANJU. Nasa unutarnja ravnoteza, cak i nasa egzistencija zavisi o tome. Jedino moralnost u nasem  delovanju MOZE DATI LEPOTU I DOSTOJANSVO NASEM ZIVOTU."


Albert Einstein 

LEPOTA

 "Lepota nije obelezje koje se moze izgubiti, lepota nije svojstvo, nego slicnost s bogom.

Lepota nije nesto sto je puka spoljasnost. A to znamo po tome  gde LEPOTA ZAISTA POSTOJI: U UMETNOSTI. ONA SE TU NALAZI I TU CE VECNO OSTATI.

Lepota se realizuje u umetnosti.

LEPOTA SU MOCNA VATRA I SVETLOST KOJE VLADAJU CELIM BICEM."  

Bela Hamvas,2003.g.

KAO NEVREME

"Kada slusam neke zene kako govore i gledam koliko iskustva imaju u stvarima svagdasnjeg zivota, ucini mi se odjednom da su stare, drevne kao duhovi zemlje i da se sa svakom reci i svakim novim iskustvom sve vise ukopavaju u zemlju kao krtice.  

A DOK SE   G O V O R I   O   S T V A R I M A    D U H A,  ONE STRPLJIVO CEKAJU DA TAJ RAZGOVOR PRODJE, K A O   N E V R E M E, pa da nastave svoje kalibansko rovanje po zemlji i ispod nje. "

Ivo Andric "Znakovi pored puta", 1994. godina