"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Wednesday, July 20, 2011

KORAK DO SNA

Kuca stara je ostala verna tradiciji. Dok su laseri bili spremni da zacare prostorom u kome obitava drevni duh, dok su uredjaji strpljivo cekali ruke D. J.  da ih pokrenu, a pojacala smerno zmirkala obecavajuci da nece biti preglasna, zatvarajuci vrata za sobom, imala sam osecaj da sam kljuceve grada predala novoj generaciji umetnika. Jer, to jeste nova generacija mladih ljudi kreativnog duha-filolozi, psiholozi,istoricari, graficari, arhitekte, novinari, muzicari…jednom recju umetnici…urbana generacija koja je rasla uz dzez, rok I disko ritam, bas kao I mi koji im predajemo staro zdanje sa velikim poverenjem I uvazavanjem.

Disko dama, bez obzira na skoro stoletnje postojanje, prigrlila je ostarelim rukama mladost koja plese, koja se raduje zivotu, koja je zaokruzila jednu fazu svog odrastanja I obrazovanja (kao tolike generacije pre), dama oronulog izgleda, sa naherenim krovom I podovima koji su poskakivali u ritmu muzike, u ritmu pulsirajucih vena kroz koje protice uzavreli duh mladosti.

Mesavina balona, lasera, optimizma, ruku punih konfeta koje lete ka tavanici, a zatim obasipaju vragolasto ozarena lica odrasle dece, nedvosmislena su poruka I ceznja za zivotom, koji obogacen duhom, obecava harmoniju kojoj tezi ta mlada generacija (svaka mlada generacija optimista)  nadahnutog bica.

Tako podstrekacki zdruzeni, disko dama I nekadasnji veseli apsolventi, sada gradjani u potrazi za poslom koji zivot znaci, docekali su jutro snevajuci san, dok je letnja zega uzimala danak.

U smiraj vrelog dana, otvarajuci vrata prostora koji zadovoljno prede, docekale su me meke naslage raznobojnih konfeta, preziveli baloni, uredno poredjane case I ovali, umiveni I ocedjeni, spremni za neka nova slavlja, uvek sa radoscu docekivana u kuci staroj; docekale su me, jos uvek utonule u san, prazne flase sokova, , limenke pica koje izviruju, nabacane, spremno cekajuci odasiljanje ka konacistu.  Opusci uklonjeni, nema mirisa duvana. Generacija rasla sa saznanjem o ekologiji.  Ekologija kojoj su posvecivali paznju od detinjstva uz hitic “Cuvajmo prirodu da bi nas spasila” iz 1996.g. , I dalje ima prednost nad zivotom koji je samo, I na taj nacin moguc ako sacuvamo prirodu.

I disko dama I odrasla deca, polozila su jos jedan ispit kulturne zrelosti na korak do sna.  

No comments:

Post a Comment