"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Saturday, May 26, 2012

STAV


Goran Laz:
“Kada vlada gomila, covekom upravlja neznanje; kada vlada crkva, njime upravlja sujeverje; a kada vlada drzava, covekom upravlja strah.  Pre nego sto ljudi uzmognu da zive u harmoniji I razumevanju, neznanje mora biti transformisano u mudrost, sujeverje u svetu veru, a strah u ljubav.”

Moj stav (s pokricem): 
Covek se radja mudar, sa svetom verom I ljubavlju kao snazno integrisano, obozeno bice sa visokim stepenom duhovne inteligencije-urodjene, takodje. Kada se takvo bice neguje, razvija svoje humane potencijale, zivi mudro u harmoniji sa svojom sutinom I ima razumevanje za sve vidljivo I nevidljivo oko sebe. Ne mora da se ceka sutra. To ima danas, ali nije cesta pojava da se neguje od rodjenja takva integrisana licnost sasvim spremna da se odupre gomili  ako veruje u svoju viziju ma koliko bila neprihvatljiva u trenutku sadasnjem.  

No comments:

Post a Comment