"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Saturday, October 13, 2012

BITI SLOBODNA ZENA – posveceno Tekici Ciric preminuloj na danasnji dan pre devetnaest godina


Zena slobodnog duha moze I da stoji u mestu, a da opet jezdi prostranstvima.

Zena nemirnog duha mora I fizicki da jezdi, da se krece, zavlaci u pukotine izvesnosti izazivajuci lancane eksplozije da se zna da jet u bila I nastavila dalje I dalje trazeci uzbudjenja na izazovnim mestima svetske pozornice.

Moze da se stekne utisak da je zena slobodnog duha zarobljena u kuci, kuhinji I spavacoj sobi (Kafka-znaci, vidjeno ocima muskarca). Da li je? U tom miljeu, njeno fizicko bice egzistira staticno na obican nacin, neupadljivo, zivi nevidljivo za javnost; stamena baza neuhvatljivog duha koji povremeno aterira na maticnom aerodromu snovidjenja.

Duhovne vratolomije vodjene zeljom za saznanjem, za traganjem I otkrivanjem spoznaje sustine biti, dobro kamuflirane I cuvane istine koja, samo izabrane mami I otvara puteve do sopstvenog, nepresusnog izvorista, te duhovne vratolomije-podsticane necim iskonskim, jesu bezgranicne, beskonacne I vanvremenske. 

Pre mnogo, mnogo godina, poklonila sam cerki za rodjendan knjigu Fransoaz Ziru “LU- prica o slobodnoj zeni” sa posvetom : “Moramo da zaboravimo ono sto mislimo da  jesmo kako bismo mogli postati ono sto zaista jesmo.”

Prica o Lu me ocarala bas kao sto je Frojd bio ocaran samom Lu. Volela bih da nadahnuti citaju tu pricu, da se, mozda, prepoznaju ili dobiju vetar u ledja I krenu u neizvesno da bi otkrili ono sto zaista jesu.

“U Nemackoj, gde je Lu zivela, bila je VEOMA CENJENI ROMANOPISAC. Bila je jedna od prvih slobodnih zena u Evropi zato sto je  SVOJIM PEROM USPEVALA DA OBEZBEDI SEBI MATERIJALNU NEZAVISNOST I POLOZAJ U DRUSTVU.
Ali, NJENO NAJVECE REMEK-DELO JE ONA SAMA.”

I dok ovaj pasus prepisujem, nekako intenzivno I sasvim zivo pred mojim ocima iskrsava lik Danijele Knez, jasno prepoznate u navedenom citatu!        

No comments:

Post a Comment