"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Tuesday, March 10, 2015

IPAK SE OKRECE U ZEMLJI SRBIJI

ŽELJANA RADOJIČIĆ LUKIĆ, NAJKREATIVNIJA UČITELJICA U SRBIJI

Učitelji su čarobnjaci, samo toga uvek treba da budu svesni, moto je Željane Radojičić Lukić, učiteljice u školi „Milan Rakić“ u Banji Vrujci.





























Ona sama stvorila je čistu čaroliju u ovom malom mestu. Iza fasade seoske škole krije se  najkreativnija učionica u Srbiji, u kojoj đaci ne moraju da sede strogo raspoređeni po klupama, pred kojom se izuvaju i gde sve može da posluži kao nastavno sredstvo.

– Učitelji kažu – imamo samo tablu i kredu. E, pa ja se s tim ne slažem, jer pored krede postoje i flomasteri, a pored table postoji i kolaž papir – kaže Željana objašnjavajući da je njena učionica napravljena po meri deteta.
A decu smo pitali kakva im je učiteljica. Najbolja, ali stroga, rekli su uglas. Dok granice na času postoje, u Željaninom „Čarobnom selu“ nadomak Banje ih nema. To je učionica pod otvorenim nebom, u kojoj deca tkaju, seju, gaje biljke, kroje, šiju, pecaju i igraju se već zaboravljenim igračkama poput praćki, lastiša i klikera.





Učiteljica Željana je za doprinos obrazovanju dobila Svetosavsku nagradu, proglašena je za najboljeg edukatora, a „Blic žena“, najtiražniji i najčitaniji magazin u regionu, proglasila ju je za naj ženu.

Željana priznaje da joj nagrade gode, ali da bi je od svega najviše obradovao novi put do „Čarobnog sela“.

Izvor: Blic žena

No comments:

Post a Comment