"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Saturday, April 16, 2011

I OPET JE PROLECE


Bojanine vode! Male klinceze sade rastinje. Da oplemene pejsaz. Sada. Bez snega. A kazu, na snegu su osvajale medalje zlatne, srebrne….. I opet raste generacija u duhu CUVAJMO PRIRODU DA BI NAS SPASILA! Mozda danas pevaju druge pesmice, ali sustina je nepromenjena – cuvajmo prirodu. Tu su I odrasli koji podrzavaju nepromenjenu sustinu. Dobro je I njima I deci. Dobro je I prirodi koju neguju s ljubavlju.

Verovatno ce biti dobro I TUZNOJ Moravi koja se na pojedinim mestima ne vidi preplavljena tezinom nagomilanih plasticnih flasa I svakojakim otpadom. Deca s tim ne bi mogla da se izbore. Na srecu ima odraslih, I to dovoljno, da reci vrate vedrinu zubora,
Da ne bude vise tuzna, ugusena, oskrnavljena.  Da bude Juzna Morava u punom sjaju ako uspe da strese sa svojih obala natalozenu nebrigu.

I deca I odrasli, zagledani u prirodu, vide I jedni druge, I to zajednistvo buja kao priroda OCI  U  OCI  isijavajuci ljubav. Tek pokusaj da se internet, fejsbuk svedu na nuznu potrebu za informacijom, komunikacijom sa fizicki udaljenim licima. Da se ne provode sati u “caskanju” izolovani jedni od drugih, a skoro da su komsije.

Tacno je da Fejs odnosi pobedu nad zivim kontaktom, nad osmehom iz neposredne blizine coveka sa covekom

Glorifikujem KREATIVNOST RADIONICA koje okupljaju ljude razlicite starosti koje spaja jednako mladi, a drevni duh ljubavi. Jednom nastala, ljubav traje vecno iako se I sukobi sa moci istorijskog coveka I njegovim tehnoloskim postignucima, nadje pukotine da se probije I bezbrizno nzstavi svoje trajanje do u beskonacnost.

Dugo zamisljam svet kao veliku kreativnu radionicu iliti igraonicu. Kreativnost pojedinaca I grupa  zaiskre tu I tamo na planeti lagano se sireci u zagrljaj jedni drugima. A sve to se uliva u Pokret sporosti u svetu u slavu duha, u slavu umetnosti I umetnika koji jedini osecaju damare prirode koja I ovog proleca klikce nadahnjujuci stvaraoce da recju, notama, bojama stvaraju svet u kome je vredno ziveti.

06.04.2011.

No comments:

Post a Comment