"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, March 20, 2011

NEKAKO S PROLECA - UNIVERZUM JE STVORIO MAGIC LEPOTU – INACE JE NE BI BILO (1992 – 2002)


Nadahnuta deca 85-tog godista, svojom kreativnom igrom u vannastavi, ocaravala su sve koji su se nasli u njihovoj neposrednoj blizini. Spontano su postajali saradnici bez obzira  imali sest ili sezdeset I sest godina I vise.

Od izabranog materijala iz prve stvaralacke godine, formirana je knjiga “MAGIJA VECNOSTI – SVETI GRAL”, ali ni do danas nije stampana. Sve stvaralacke aktivnosti su pretocene u MAGIC MAGAZIN koji se mesecno fotokopirao. Krasile su ga brojne raznorazne aktivnosti I komunikacije koje su pripremale decu za aktivno ucesce u zivotu koji je pred njima.

Kada su poceli svoje Radio emisije  EKOLOGIJA ZA DECU na ZELENOM TALASU ZONA OZONA, kasnije prerasle u MEDZIK EKOLOGIJU DUSE, rodio se I Radio Magic Magazin – fotokopiran sest godina koliko je trajala saradnja.

Veliki opus materijala u pisanom obliku, audio I video kasetama I fotografijama, pothranjen je u Zojinom carobnom kutku iz koga nepresusno isijavaju ljubav, ceznja za LEPIM I DOBRIM u coveku….

Poucni citati  iz jedne od radio emisija oktobra 2000. godine :
Obdarene I pripremljene duse UZDRHTE kad u culnim stvarima  VIDE SLIKU IDEJE KOJU TRAZE. Tako se oni koji traze Ideju Lepog STRASNO ZALJUBLJUJU U BICA u kojima OSECAJU LEPOTU. A pristup Ideji Lepog je tadasamo PRODUBLJIVANJE  njihove ljubavi.

Eros, vodeci zaljubljene (ili zanesene), void ih od lepote tela ka LEPOTI DUSA, a od ovih ka INTUICIJI, neposrednom sagledavanju same Ideje Lepog, NACELA SVIH LEPOTA. Tu se ljubavna intuicija zavrsava.

NACIN SAZNANJA kojem vode razliciti putevi jeste INTELEKTUALNO SAZNANJE Ideja. Ideja Dobra je I nacelo bica I nacelo saznanja, a poznavanje te ideje je NAJVISA MOGUCA NAUKA. Kao sto sunce , u culnom svetu, istovremeno omogucuje da biljke opstanu I osvetljava ih da budu vidjene.

No, po svemu sudeci, ta nauka ili intuicija (neposredno gledanje), prevazilazi ljudske snage. Ljudi su u culnom svetu kao zatocenici u pecini, kojima se ocrtavaju senke stvarnih predmeta osvetljenih suncem otpozadi.. SAZNANJE raskida njihove lance I oni se okrecu predmetui oni se okrecu predmetima I suncu.

Posle tog okretanja, njihove se oci, zaslepljene svetloscu, tesko navikavaju da vide predmete, a jos manje sami Sunce – koje predstavlja Ideju Dobra, a svet u kome je TA svetlost je Duhovni svet. Ideja Lepog koja je srodna sa Idejom Dobra, ostaje isto tako neodredjena za UM.

Sama PRIRODA namGOVORI da je ZADOVOLJSTVO – DOBRO!  Ali se zadovoljstvo na koje nas upucuje Priroda sastoji samo u SMIRENJU neke POTREBE ili UBLAZAVANJA BOLA. Telesno zadovoljstvo jesvakako, jedino zadovoljstvo koje postoji, jer ono sto se naziva DUSEVNIM ZADOVOLJSTVOM samo je SECANJE na  telesno zadovoljstvo ili PREDVIDJANJE buduceg telesnog zadovoljstva. NAJVISE ZADOVOLJSTVO je U RAVNOTEZI KOJU NAZIVAMO ZDRAVLJEM!

U postizanju NEUZBUDJENOSTI, MIRA – javlja se uloga MISLI kao NUZNA u DUHOVNOM ZIVOTU COVEKA. Upravo od nas I nase RAZBORITOSTI, zavisi da li cemo IZBEGAVATI zadovoljstva posle kojih slede vece MUKE ili cemo PRISTATI NAMUKE kojima se DOSPEVA DO ZADOVOLJSTVA.”

                       Delic emisije maja 2000.g.

Dragi slusaoci EKOLOGIJE DUSE Radio Nisa, ako imate dar Bozji da slikate, svirate, pevate, pisete……cinite to za dobro svoje duse I dobro dusa svog okruzenja!

Imajte smelosti da budete drugaciji, ali naucite to da cinite ne skrecuci paznju na sebe. PUSTITE DA SE VASE PRAVO  J A  ISPOLJI!

“POKUSAJTE DA POLOZITE DVA NAJTEZA TESTA NA PUTU DUHOVNOSTI: STRPLJENJE DA SACEKATE PRAVI TRENUTAK, I HRABROST DA SE NE RAZOCARATE ONIM NA STA NAIDJETE!  
                                   ___________________________

Sto se mene tice, s lakocom sam polozila oba testa duhovnosti. Nakon  dvadeset godina od spontanog formiranja decjeg stvaralastva u vannastavi, JEDINSTVENOG NA PROSTORU JUGOSLAVIJE “DECA ZA DECU”, jos uvek sam strpljiva I ni malo razocarana.  Da bi lepota izasla na svetlost dana POTREBNO je PRAVO VREME koje se verovatno krije u nekomdelu POKRETA SPOROSTI U SVETU. 

A POTREBNO JE I da ODGOVORNI za obrazovanje I vaspitanje mladjeskolskog uzrasta I pedagogije takodje poseduju I visok stepen duhovne ili krajnje inteligencije da bi  ODOBRILI da se tsj USPELI MODEL ZA BUDUCNOST REALIZUJE U PRAKSI u milenijumu koji se dogadja

Pedagog Dr Jovan Parlic, redovni professor Univerziteta u penziji, preminuo 1999.g. je ZA POCETAK DAO TOPLU SUGESTIJU da se ta humana organizacija dece pretocena u KNJIGU  - MAGIJA VECNOSTI – SVETI GRAL – SVAKAKO STAMPA!!!

No comments:

Post a Comment