"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Saturday, January 21, 2012

NA KRILIMA OD MESECINE

Mozes monaski da zivis, a da si u zizi svetskih dogadjanja, da te zivot mazi I samara, da si prisutan na mestima na kojima monaha, onog koji zivi posveceno unutar zidina manastira, ne mozes da vidis, da nisi prisutan na mestima na kojima te ocekuju….. 

Monaha  ne cini manastirsko okruzenje. Monah je bilo koji covek iz komsiluka koji se raduje, tuguje, radi, razmislja, druzi se …. I ni  po cemu ne mozes da zakljucis da je njegov zivot posvecen visim vrednostima kojima se klanja.  A posvecen je. Sasvim.
 Spokoj u dusi, samo njemu znan, cini ga stalozenim, spremnim za sve sto ga snadje-da prihvati s blagoscu; rodjen je sa Jevandjeljem; ne treba da cita, ne treba da “uci” da veruje-on jeste jedno veliko verovanje, jedno veliko obecanje…..

Bas kao velika ptica! 

“Jer, I velika ptica nije ptica., nego samo jedan veciti odgovor. Odgovor na krilima od mesecine, izmisljen, ali potreban, jer bez njega bi sve male ptice umrle jos u detinjstvu.”   

No comments:

Post a Comment