"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, January 23, 2012

BITI OBRAZOVAN ZNACI-IMATI OBRAZ


TAJNE MIKROKOSMOSA  NIKOLE TESLE
Pise Dr Ivan Nastovic 

Da Tesla nije bio zenomrzac….mogao mu se pribliziti  samo najotmeniji tip zena I to do granice prijateljstva….. Medjutim, nije mi to privuklo paznju-poznato je, vec pasus u tekstu naslovljenom:

OBRAZOVANE ZENE CE VLADATI SVETOM. I Nikola Tesla je imao takav stav.

Pa kaze Dr Ivan Nastovic:
“ Jung je izuzetno cenio zene koje studiraju I govorio je da je Animus zena koje nemaju adekvatno zvanje ili profesiju obicno veoma negativan. Prividno, one vode veoma zenstven zivot-zivot majki I domacica; ipak, njihov muski aspect postaje ogorcen I preobraca se u svoj negativan vid, a zene pocinju njim da se sluze da bi mucile svoje muzeve. 

I Fon Francova smatra da muski aspect zene ima izuzetan znacaj u pozitivnom I negativnom smislu. On se javlja u negativnim vidovima samo kada zene ne umeju mudro da se odnose prema njemu. Zeni ljisenoj Animusa nedostaje: zivotna energija, preduzimljivost, inteligencija I inicijativa.  Ona je tada jadno stvorenje svedena na utrobu koja radja I ruke koje kuvaju. Zena bez Animusa je niko I nista. “

I za to je potrebna hrabrost-suociti se sa istinom o nistavilu; I nastaviti da zivis kao da se nista nije dogodilo!

Moja radoznalost nalaze da istrazujem, da sirim sopstvene vidike.

Ali, uvek postoji odredjeno ‘ali’ , zanima me da li je-ako je-Jung imao uopste misljenje o zenama koje su izabrale da se samoobrazuju?!? Ili to vreme nije iznedrilo zenu takvog potencijala da se hrabro usprotivi neprihvatljivim ucenjima  koja karakterisu vreme u kome su rodjene, zive I razvijaju svoje raznovrsne sklonosti, gladne neceg novog sto se samo nazire izmedju redova vec vidjenog.

Verujem da svako vreme ima takve zene koje nisu svedene samo na trbuh koji radja I ruke koje kuvaju-sto je ocigledno na prvi pogled- vec su hrabre da dopuste da se o njima tako misli, a zapravo otkrivaju  nove svetove ‘na rubu znanosti’ aktivno se obrazujuci na temeljima cula koja otkrivaju raskos jos naucno (ne)potvrdjenih otkrica.

Tek da se potkrepi takva tvrdja-dovoljno je ime Nobelovca-Doris Lesing koja je sa cetrnaest godina odlucila da se obrazuje po sopstvenom izboru I istrazuje po sopstvenim porivima iz nekih svojih dubina.  A radjala je I verovatno, bar po nekad, koristila ruke I za kuvanje. 

U toj misli Vladike Nikolaja da biti obrazovan znaci imati obraz, krije se upravo mogucnost da se covek razvija kao celovita licnost uskladjena sa drevnim duhom za koji je cist obraz – licna karta I pasos  za zivot u kome je duh iznad materije, ali I da ne moze bez nje.  Moram da naglasim da je to moje vidjenje te misli kao prva asocijacija-sto ne znaci da je tacno! 

U svakom slucaju, delim misljenje d ace obrazovane zene vladati svetom, pretezno one koje se obrazuju same-kod kojih um nije ogranicen materijalnim znanjem, d ace zenski princip-iz pra doba-konacno da vaskrsne, ali u svojoj lepoti I dobroti ne masakrirajuci musko zenske odnose kako unutar sebe tako I izmedju polova. Zadrzati bliskost.

BLISKOST IZMEDJU POLOVA MOZE DA ODAGNA RAVNODUSNOST KOJA GASI LJUBAV!

Cemu dominacija zenskog principa ako ce biti destruktivna? Ma po kom principu, uz Bozansku mudrost-obraz iskljucuje destrukciju I neguje ljubav koja traje kroz vreme! Valjda?

No comments:

Post a Comment