"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Tuesday, March 6, 2012

ONA STVARNO DOLAZI


Kako sam ja shvatila, dogodila se promocija zenskog principa iz reci I pera jednog duhovnika. Naravno, u razgovoru sa Gajsekom, u serijalu AGAPE, Studio B, nedelja, 4.mart.

Sustina jeda je zena zapostavljena i ne uvazavana u skladu sa onim sto jeste i cemu tezi, i sto je jednom davno bila znacajna figura blagodetnog zivota.
Zena-majka, maker I ne rodila dete, ali je majka celim svojim bicem, plemenitoscu I razumevanjem deteta, cini sve da zivot oplemeni.

Pominjane su majke mnogih velikana pisane reci, izumitelja, ali posebno isticem odnos Nikola Tesle I njegove majke koja je imala presudnu ulogu u odluci da sin krene putem ostvarenja svojih vizija. Bio je I kockar. Postoje objasnjenja da to nije bila strast za kockom vec vise formiranja nekog stava u vezi sa kombinacijama ili nesto slicno. Nista I niko nije mogao da ga odvrati. Ali, pri vidjenju sa majkom-izvadila je novac iz slamarice I izjavila da mu daje zadnje sto ima. Od tog trena se vise nije kockao.

Postovanje majke, postovanje zene uopste, po recima besednika, obojice treci milenijum- koji ce biti milenijum procvata upravo zbog izlaska na svetlost dana zene (dodajem – zenskog principa iz drevne davnine).

Ona dolazi! Ona stvarno dolazi!

No comments:

Post a Comment