"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, March 11, 2012

REMEK DELO


Uskladjenost zadivljujuceg uma coveka I tananih emocija koje se slivaju kroz pisanu rec, ostavlja vas bez daha bas kao da step red remek delom prirode. 

To I jeste remek delo-jer nije svima dat taj dar I ne ume svako, pa I dag a ima, da ispolji na suptilan nacin, a istinit-pojave koje tretira.

Vasiona u ljuski oraha, moglo bi se reci-vasiona u covekovom umu.

Ostajete zapitani da li smete da remetite taj sklad, tu harmoniju koja treba da ostane nedodirljiva da bi kroz bujicu reci priblizila coveku znacaj uskladjenosti suprotnosti unutar sebe, na jednostavan, pitak nacin. 

Ili, ta bujica reci poziva?

Odgovor je tu negde, izmedju sna I jave., ali neuhvatljiv.

Ni upitanost ni odgovor nisu bitni kada ste pred remek delom. Jednostavno stojite, gledate, upijate, a prijatnost se siri vasim unutarnjim bicem zasticenim ljudskom ljusturom.  Ta prijatnost vas upucuje da je sledite; I vi to cinite; bez prestanka; u nedogled; u beskraj. Ali vas ne udaljava od sebe.

Sve se odigrava tu I sada sa osecajem beskonacnosti;  nije daleko; u vama je.  

No comments:

Post a Comment