"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Wednesday, November 14, 2012

KOMADICI NEPOSLATOG PISMA PRIJATELJU



-----            -----          -----

Retki su trenuci kada smo zajedno; a I tada se jasno oseca da vodi svoj zivot, koji je sama izabrala (sto je divno) ili sto bi Leopold Sondi kazao – po prinudnim genima. Retko koji covek moze da se izvuce – slobodan, iz zivog blata svojih prapredaka ciji se geni ukrstaju pa ne znas koji ce, I kada I koga da strefi.
------       ------      ------
Trenutno vlada neka opustenost koja je, valjda,  ocekivana posle raznih dogadjanja koja se nizu zaista vratolomnom brzinom tako da decenija prohuji a da ne mozes da slozis sve prozivljeno po fiokama iz kojih izviruju trenuci koji vise nemaju ni gde da se smeste.
-----       -------       ------
Neocekivani bljesak osvetli bajku koju smo zivele, I koju zivimo, uprkos svemu sto je u okruzenju I kroz sta se prolazilo. Moze da se zivi u harmoniji sa svojom sustinom ili trazeci sustinu iskazujuci svoje potencijale.  Uz to mnogo igranja ukljucujuci sve ljude mlade, I decu I one malo starije koji sun am s radoscu dolazili.  Zaista je to carolija – spasonosna I potsticuca.  Za kreativne ljude prihvatljiva, za racionalne ljude neverovatna, ali  zivot se zivi raskosno punom snagom nabujalih inspiracija.
-----     ------      ------
Drazesni su trenuci, kada nadjemo vremana da caskamo kao prijateljice u smiraj dana, u nekoj basti; neverovatno zadovoljstvo u ovo doba godine. Sedeti u basti. I caskati sa dragim bicem.

Inace se trudim da sto vise budem van kuce. Setnje su ugodne; pravo uzivanje da prolazis pokraj Caira, jos uvek zelenog I zlatnog lisca pod kapom nebeskog plavetnila, onako cistog I jasno plavog kao “Okean u oku”.

Spokoj me ispunjava. Slepa sam I gluva za sve sto ometa taj prijatan osecaj ovog jesenjeg novembra. Idem za idejama hvatajuci ih u letu; konstatujem ljude oko sebe, ali moje interesovanje je usmereno na nesto izmedju sto stvara blagost u citavom bicu od duha, od tela I emocija. 

Novac tu gubi bitku. Ispliva kada nestane, prodrma me da nesto preduzmem, sto sam I cinila zahvaljujuci imovini iz starog doba; zahvaljujuci dedovima koji kao da su stvarali materijalna dobra da bi nam pomogli da prebrodimo trenutke  u kojima radis vrlo predano, ali ne ostvarujes dobit jer radis I zivis u duhu starih vrednosti. 

Opet zahvaljujuci genima imucnih predaka, ne postoji osecaj teskobe sto se novac poigrava s nama – ima ga pa ga nema.  Niti pritom obracam paznju na druge. Nisam svesna ko, koliko I kako stvara bogatstvo, materijalno, upravo zato sto me ideje vuku u zivot raskosi po meri sopstvenog duha. 

Tiha patnja koja mi se u trenutku vrelog leta usunjala nezvana zbog jedne neprozivljene price, uvela me u spokoj jer sve se dogadja kako treba, pa I patnja dodje u pravo vreme I napusti te kada joj vise nisi interesantan, kada oseti da si ostvaren kao licnost.

Ne napustam rad koji me osvezava realizujuci ideje. Zaista su ideje te koje pokrecu svet! Pa, I mene!  

No comments:

Post a Comment