"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Wednesday, November 14, 2012

LJUBAV NE GASIM MRZNJOM


Nikada necu saznati kako je ziveti u braku iako sam se jednom I ja vencala. Ali, nismo prestali da se zabavljamo ma kako to izgledalo. Mozda je tajna u tome – ne “izgledati” vec “biti”. Danas – izgledati vise vredi od – biti. Covek ne zna ko je; nije naucio DA BUDE; nije bio pusten DA BI BIO. 

I dok izgled sljasti, NE negovana, NE otkrivena, NE spoznata sustina se raspada. Nema sile koja bi je integrisala jer je sva volja usmerena u pravcu IZGLEDATI, imati. Tako je danas.

Zelim da se nadam d ace”biti” ponovo nadrasti “izgledati”. Ako deca koja rastu sacuvaju tu dragocenu svesnost, a datu nam, da ne zaborave ko su, igrace se, igrace I kada odrastu. (Sladokuscima preporucujem knjigu “Igraj,igraj, igraj” Haruki Murakami). Zabavljace se puna radosti I kada zivot, danas, namece teske obrasce mladima. Umetnost je sacuvati cistu dusu, a plivati kroz muljevitu smesu I biti Slobodan. “Tajna slobode je u cistom srcu”.

A mozda je tajna I u recenici napisanoj jednom, jedne male urednice, jednog samoformiranog decjeg casopisa iznedrenog decjim stvaralastvom nastalim voljom dece, po sopstvenoj meri duha, recenici:”Deco, ucite I igrajte se dok ste mali. Kada odrastete cekaju vas ozbiljne stvari!”

Igrajuci se negujemo drugarstvo, cuvamo cistu dusu, cisto srce, cistu misao iz koje se ljubav siri.

Iz “BESKRAJNE PESME” Mike Antica

….KAZNJAVAN za sve sto pomislim,
a kamoli pocinim, OSUMNJICEN sam
za neznost I PROGLASEN sam KRIVIM,
sto LJUBAV NE GASIM MRZNJOM…

Ni po koju cenu ljubav ne gasim mrznjom – jedina emocija (ako je uopste emocija) koju nisam spoznala I verujem da necu ni sada ni ikada ma gde mi se dusa svila. 

No comments:

Post a Comment