"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, November 3, 2013

IMPULS ZIVOTU

Betonski blokovi I gvozdena konstrukcija priljubljeni uz staru kucu, cini se da joj ne daju da dise. Medjutim, ljubav I duh isijavaju iz kuce, cak, probijajuci se kroz pukotine, sve sire, izmedju plafona I zidova.

U jednom trenutku svitanja, igra svetlosti I sunca sa jos uvek zelenim listovima drveta jabuke, bacaju nestvarnu senku na prozore I cvece na terasi. Lepota nagradjuje carujucu ljubav prizorom koji traje tek nekoliko trenutaka, ali snazno uhvacenim u toj tihoj najavi jutra. Svetlost sunca nadje put kroz otvore betona gradjevine zastale na pola puta-izmedju rugla I lepotice kakva je mogla da bude ili ce biti.

Taj poseban trenutak igre svetlosti I senke na prozoru I cvecu se ne da opisati. Mozda u nekoj buducnosti uspem da prenesem na platno tu lepotu koja mi zivot znaci, bas na ovom mestu, bas u ovoj kuci senki, svetlosti I uspomena koje daju snazan impuls zivotu!


07.septembar,2013.godina

No comments:

Post a Comment