"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, November 24, 2013

NOVO DOBA

Sekspir:”….. NAMA JE POTREBNO NOVO DOBA, SAMO NOVINA IMA PRODJU……..”

Seneka: “ NASA UNUTRASNJOST   T R E B A   DA SE  RAZLIKUJE OD VELIKOG MNOSTVA. NASA SPOLJASNOST NEKA MU SE PRILAGODI.”

Iz tog velikog mnostva, samo je KREATIVNA, UMETNICKA DUSA TAKAV COVEK koji je sposoban za NEGOVANJE HUMANIH ODNOSA kako u svom privatnom, tako I poslovnom,drustvenom zivotu I samim tim radi na poboljsanju kvaliteta I svog zivota I drustvenih odnosa u celini. O tome je  govorio I Ivo Andric.                              
Obracajuci se studentima na otvaranju  Univerziteta u Nisu pre mnogo decenija u sklopu cega su negovana I MAGIC deca 85-tog godista grada Nisa (pocev od devedesetih godina), Ivo Andric je kazao I sledece:

“NA TEMELJIMA ZIVOTNE STVARNOSTI I RAZUMA PODIZETE ZGRADU SVOG OBRAZOVANJA I ZIVOTA, ALI OSTAVITE UVEK JEDAN   P R O Z O R KOJI GLEDA  u   PREDELE   U M E T N O S T I. Jer,  U M E T N O S T  nije samo LEPOTA  I  ZABAVA, nego I  OSECANJE  MERE, HARMONIJE, DISCIPLINE I TAKTA, M O R A L N O G  REDA  I   C  O  V  E  C  N  O  S  T  I, jer pravilno shvacena I duboko usvojena, UMETNOST RADJA I RAZVIJA  sva TA SVOJSTVA u coveku.”

Duhovno bogata deca 85-tog godista grada Nisa su svoj RASKOSNO RAZIGRANI TALENAT  belezila u svoj casopis Magic Magazine, kasnije Radio casopis Magic Zona Ozona koji su bili interni casopisi Decjeg stvaralastva u vannastavi, nastalog I negovanog po meri duha dece.

U znak prijatnog secanja na stvaralastvo dece koje je trajalo citavu deceniju uz brojne saradnike I medju odraslim ljudima  u Nisu I izvan , samo za medzikovce 85-tog godista, nastala je pesma, 1996.godine:

MI  KORACAMO  PUTEM  KA  BUDUCNOSTI

Put ka buducnosti vodi
Preko mnogih nesavladivih prepreka.
Sta cu biti kad odrastem,
Za pet ili deset godina?

Da li kosmonaut?
Da istrazim svaki kutak svemira,                                                                      
Tajanstvenog I hladnog,
Sto ti mastu dira,
Sto poput srca pulsira tik-tak
I cuci u buducem vremenu
Kao deo zivota mog.

Da li poznata licnost?
Da vremeplovom putujem po svetu
I vidim svoju buducnost
U kojoj blistavi plakatni naslov
Vec prica svuda o meni, kao o uspomeni,
Koju je odneo zivotni zov I
Izgubio u nepreglednim padinama sveta
Iz koga dolazim!

Prvo kreces sam,
Nastavljas sa svojim drugom,                                                                                          
A stizemo svi zajedno!

Sva deca idu svojom stazom
Ma koliko ona bila daleka.
Nikon e zna stag a, kada odraste-ceka.
Ali, nije vazno,
MI  KORACAMO  S N A Z N O
PUTEM  KA  BUDUCNOSTI !!! 1996.g.

   
                   

No comments:

Post a Comment