"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, October 17, 2011

UTISCI – MISLJENJE I OCENA CASOPISA DECJE STVARALASTVO “MEDZIK MAGAZIN”

Samo poetske – romanticarske duse – kao sto su Nevena Ciric, Jovana Pesic I  Ivana Jovicic mogu uspesno, sa puno odusevljenja I spontanog poetskog nadahnuca da se4 prihvate slozenog posla – objavljivanja I izdavanja jedne jedinstvene (I u Jugoslaviji) publikacije “Medzik magazine”.

Citava koncepcija raznovrsnosti I sadrzaja radova I njeno literarno,pedagosko I likovno stvaralastvo govore o raskosnom talentu nasih ucenika osnovnih skola, a u prvom redu, Nevene Ciric koja je idejni pokretac cele zamisli. 

Sve ovo govori o neizmernoj ljubavi I pedagoskim podsticajima prema velikom broju mladih saradnika. Svi prilozi saradnika odisu originalnoscu I zivotnom vedrinom.

Danas u eri prozaicnog zivota, nastojanjem “da se prezivi” I famozne “potrosacke korpe za cetiri osobe”, ovo je uspeli pokusaj da se udje I u drugi svet, svet emocija I poezije.

U coveku postoji kretanje koje ide u pravcu spoljne delatnosti, I misljenje u pravcu unutrasnje. Sintezu izmedju tih suprotnosti predstavljaju osecanja. Samo osecanja-emocije zahtevaju celu licnost covekovu. 

U umetnosti treba da se dozivi I saznaje da u kulturi zamisao coveka nema granicara  I carinika. Umetnik zivi s drustvom I za drustvo prelazeci granice svoje individualnosti. 

U uvodnom delu lepo je istaknuta misao Ive Andrica  “Na temelju zivotne stvarnosti I razuma, podizete zgradu svog obrazovanja I zivota, ali ostavite uvek jedan prozor  koji gleda u predele umetnosti”.

Poznati anticki filozof  Platon, rekao je:”najbolji je put moralnog vaspitanja onaj koji polazi  od estetike ka etici”. A znameniti americki pisac Vilijam Fokner, prilikom primanja Nobelove nagrade za knjizevnost rekao je, izmedju ostalog,  I sledece:”Nasa danasnja tragedija je zajednicki, sveopsti strah za buducnost. Nema vise problema duha. Zbog toga je pisac koji pise danas zaboravio probleme ljudskog duha. Ja odbijam da prihvatim kraj covekov. Piscevo je pravo I duznost da istraje I pobedi.”

Poznati pesnik Toplice (I ne samo Toplice) Rade Drainac, rekao je u pesmi “Ne peva ptica sa uvelih grana”.

U zbirci ima mnogo pedagoskih – didaktickih misli I konstatacija. Na strain 66. pod naslovom  Prostor – Casovi – Nastavnicki predmeti – Ocenjivanje – Nagrade – Kriterijumi za izbor nastavnika I reizbor nastavnika kao I o ucenicima, napisano je savrseno lepo, pregledno I tacno kao da su pisali pedagozi, didakticari I psiholozi u punom smislu te reci.

Takvih primera ima dosta I neki zadivljuju svojom sadrzinom I inventivnoscu. Treba istaci veliki broj priloga ucenika osnovnih skola u cijem odabiru je ucestvovao I veliki broj nastavnika sto je za svaku pohvalu.

ZAKLJUCAK – Citajuci ovaj Zbornik vratio sam se u dane svog uciteljovanja, a ljubav prema deci je bila uvek, I onda I sada, moja inspiracija. Zbog svega ovoga, prethodno izlozenog, TOPLO PREPORUCUJEM  DA  SE  OVAKO  ZNACAJNA  PUBLIKACIJA I  STAMPA.  

 Februar, 1999.godina                                  
U znak paznje I uvazavanja              
Dr Jovan Parlic, 
redovni professor Univerziteta u penziji
                                   

No comments:

Post a Comment