"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, December 26, 2011

LATENTNO ZLO

Pojavom dobra, latentno zlo se aktivira. Facebook svedoci o tome. Vulgarni komentari, ispod svakog ljudskog dostojanstva, imaju za cilj da omalovaze I duboko povrede pred javnoscu licnost koja radi nesto dobro, lepo I kreativno ili pozitivno sugerise te aktivnosti putem pisane reci, koje I tekako imaju odjeka u onom dovoljnom broju ljudi-nosioca dobra rodjenih da neguju I sire tu ideju.

Inace, bila bi zastrasujuca cinjenica o postojanju gomile zdruzenih pojedinaca sa vulgarnim porivima koji, zapravo, iskazuju sopstvenu bolesnu sustinu. Ta gomila pulsira u ritmu mracne muzike za ples.

Oni - kojima je promakao clanak iz Politike od 24.12.2011.g., imace mogucnost da ga procitaju u narednom tekstu - LEOPOLD  SONDI – “Ucenje o familijarnom nesvesnom”.  

No comments:

Post a Comment