"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, December 12, 2011

OH!


PRIMARNA KREATIVNOST je izvor istinski novih otkrica; potice iz nesvesnog, iz primarnih procesa I iste je prirode kao igra I fantazija.

SEKUNDARNA KREATIVNOST  je rezultat racionalne produktivnosti (poseduju je mnogi uspesni ljudi).

ZDRAVA KREATIVNA OSOBA  je u stanju da bude kao dete kada ona to zeli; to je regresija u sluzbi ega. Ta ista osoba moze kasnije da bude odrasla, racionalna, senzibilna, kontrolisana….        (Iz knjige prof.psihologije Snezane Vidanovic) 

ISTINSKI INTEGRISANA OSOBA  (iliti “obozena”, kako kaze Vladeta Jerotic) moze biti I primarna I sekundarna, I detinjasta I zrela… Sve to u JEDNOJ osobi. JEDINSTVENOJ!         

Takvih devet devojaka je osvezilo uobicajeni ritam grada, koji kao da se predaje beznadju. Od 02. do 04. decembra 2011.g. Praznik za oci; melem za dusu: moda, fotografije, plakati, nakit, rucno radjeni damski novcanici ( Oh! Purses) rasprostrti u Modnom cosku ateljea Sandre Lalovic, svojim toplim koloritom lice na zivopisnu bastu u aleji visoke mode kreirane na originalan, unikatan nacin  kojim se iskazala svaka od tih jedeinstvenih devojaka.

Posecenost I veliko interesovanje za prvu prodajnu izlozbu mode ovog tipa, zaista su prevazisli ocekivanja. Opravdano.

Osmesi, zadovoljstvo, srdacnost, topla ljudska bliskost, ukorenjeni u onaj stari Nis koji nikada nije prestao da bude uporiste kulture. Uprkos silnim promenama bez kraja. Jezgro pulsira I okuplja kreativne duse I one koje se prepoznaju. Neverovatan odjek na sajtovima, medijima, raznim casopisima, ali je najdragoceniji ODJEK U DUSI COVEKOVOJ koja stremi  ka lepom I dobrom, koja se razliva, krepi I podize duh kojim istancane estete ulivaju nadu da lepota opstaje u svim okolnostima ostavljajuci snazan trag prijatnosti na putu kojim se redje ide, putu na kome nikada ne mozes da se izgubis.










No comments:

Post a Comment