"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Thursday, February 2, 2012

SVET U KAPI ROSE


“Na pocetku svih pocetaka
na pocetku svih putanja
postojala su samo lutanja…” 

Svaki pocetak nosi uzbudjenje – radosno, jer sip red  neispisanim papirom, pred platnom ocima uprtim u belinu; pruzas nogu, a kao da cetkicom oslikavas predeo kojim zelis da prodjes I ides dalje, dalje…  Cak I ako zastanes, ne zaustavljaj kretanje  u sebi da ne dozivis sunovrat. Mnogo je teze osvajati ponovo visinu sa koje si se omako – duhovnu visinu, naravno! 

Ideje, kao spasonosni pojas, pokrecu! Covek ni ne sluti bogatstvo ideja koje nosi I koje se sustizu ubrzavajuci ili usporavajuci hod. Ideje cine da lutanje dobije smisao. Podgurkuju te da ucinis nesto lepo zbog cega ces radosno poskociti; ili te gurnu nekome u zagrljaj (sto je najlepsa mogucnost) , a da ni sanjao nisi o tome;  ili ti jednostavno ne daju mira dok ih ne realizujes.

I tako uvek iznova. Neprekidna lutanja uvek – kao na pocetku svih pocetaka, treperi neizvesnost I ohrabruje u isto vreme da razlijes boje po platnu iscekujuci remek delo svojih majusnih pokusaja, ali koji daju ogromnu snagu tvom svetu, svetu u kapi rose. 

Neko nosi okean u oku, neko zivot u ljuski oraha…. A sve to je kao “Svet u kapi rose” – knjiga drevne poezije koja je , pre dvanaest godina, bila inspiracija za Radio emisiju Magic ekologija duse – dece stvaraoca u vannastavi, a na predlog gosta emisije, Dr Gradimira  Ivovica-poklon zivotnoj saputnici koje vise nema. 

OCI  U  OCI  S  DAVNINOM (IV vek pre nase ere) 

BOGINJA  SUDBINE 

….Ako svak nekog voli, zasto je
Samo boginja vecno tuzna?
Dvorana je prepuna lepih momaka,
ali se njen pogled, najednom,
upravlja k meni. Bila je dosla
bez reci,  odlazi bez pozdrava….

Ima li srece ravne sreci prve ljubavi,
I bola ravnog bola na rastanku? … 

Cekam svoju voljenu, ali nje nema.
Na vetru, ocajan, ridam… 
Sa dugim macem u ruci kojim
Sve zivo brani, samo ce ta boginja
Da sudi svima nama.     

No comments:

Post a Comment