"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, February 27, 2012

MOZAK VUCE KONCE


Prijatno iznenadjenje-Tosevski I Agape. Treba poslusati razgovor vodjen 26.februara, nedelja, 20 h, Studio B.

Uvek sarmantan, I profesionalno naklonjen zenama, dzentlmen, strucnjak svog zanata, prezentovao knjigu oko koje je tekao razgovor.

Ostala je da lebdi recenica da mozak zna sta trebe da radi I ma koliko se mi upinjali da nesto realizujemo na drugi nacin, mozak u svojoj stoprocentnoj aktivnosti, danonocnoj, uvek uradi ono sto treba – kako on hoce.Sasvim sam saglasna posmatrano njegovim ocima.

Zaista, mozak vuce konce  I najveci procenat blistanja  je kada smo u fazi mirovanja.

Razgovor vredan paznje, zanimljiv jer pruza saznanja pristupacna I laicima. I ranije, u svojim kolumnama, Tosevski je plenio paznju kao obrazovan I dobronameran covek koji lezerno deli naucna saznanja  sa zainteresovanim auditorijumom. 

No comments:

Post a Comment