"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, March 13, 2011

JEDNO JE IZVORISTE


Kada svoju misao  pretocite u recenicu  koju, u nekom trenutku, procitate u delima davno preminulih autora, ili onih koji jos uvek stvaraju, zakljucujete da sve potice iz jednog izvorista drevnog duha ljubavi sacuvanog u bastini.

I “Mrtvi se vole, ali drugacijom ljubavlju nego zivi. Te dve ljubavi NE ugrozavaju jedna drugu.”   
Sve je to univerzalna ljubav.

                                         VIDJENO CULIMA DECE
-         kada se maleni pitaju-

-         A sta je to ljubav ?    

-         Ljubav je kada mama voli tatu, ljubav je kada seka voli batu, ljubav je kada lovac cuva zeku, ljubav  je kada bata pazi seku..

-         A je li ljubav kada ti drzim ruku? Kada podelimo jabuku?

-         Sve je to ljubav, znas, I poljubac kad mi das! 

To je tek jedan od tekstova pripremljenih za “ Bajku” – NTV I za Radio Nis o Danu zaljubljenih 14.02.1998.g. malisani Decjeg kreativnog centra – osnovala DECA STVARAOCI U VANNASTAVI 1992-2002., instruktori malenih stvaraoca kojima su davali primer I razvijali osecaj za LEPO, za DOBRO, za LJUBAV, za DRUGARSTVO za  SVET koji bi mogao da bude   LEPO MESTO ZA ZIVOT!!!     

No comments:

Post a Comment