"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, March 13, 2011

U IME KREATIVNOSTI – POKRET SPOROSTI U SVETU

“U ljudskoj zajednici u kojoj umetnost ne zauzima svoje mesto I ne vrsi svoj uticaj mora da nesto nije u redu. Vrlo je verovatno da u takvom drustvu zivot I u ostalim granama zaostaje ili napreduje u pogresnom pravcu”
                                                                                                          Ivo Andric

“Tvrdim da ljudi sacuvane savesti ostaju MENTALNO SACUVANI. A takvi su retki, jer MEHANIZAM BESAVESJA ne dozvoljava objektivno razmisljanje o sopstvenim postupcima.
                                                                                        Miroslav Cosic, 2000.g.

Mehanizam besavesja I ubrzanje zivljenja na planeti, uzurbana putovanja s jednog na drugi kraj sveta, uzurbanost na ulicama, uzurbanost u smenjivanju vlada….brzo zivljenje u iscrpljujucoj potrazi za hlebom. U takvom miljeu, roditelji nemaju vremena da posvete paznju deci, a o negovanju njihovih dusa – nema govora. Nema vremena za razmenjivanje misli sa prijateljima ( oci u oci, ne preko face booka), covek nema vremena ni za sebe, a pritom, svakodnevno bombardovan informacijama koje zatrpavaju um, nesposoban da nacini selekciju I zadrzi samo one informacije od vitalnog znacaja koje ne ozledjuju dusu, bar ne previse, koje nagovestavaju zracak nade I mogucnosti izbavljenja. Zasto da covek asimilira bas sve, I lepo I manje lepo, a da nikada ni ne pomislja da shvati ko on zapravo jeste, cemu tezi, da li je uspeo da preobrati zlo u svojoj dusi I tako nacini mali doprinos armiji humanih licnosti koje se angazuju  za kvalitet zivota, za vracanje kulturi koja zivot znaci.

U takvim okolnostima,  tesko je omoguciti kreativnom coveku da stvara. Takva klima nije pogodna za stvaralastvo I stvaraoca kome je vreme saveznik u stvaranju dela koja mogu biti I epohalna.. Za radjanje ideja, za njihovo Z R E NJ E da bi bile pretocene u umetnicko delo, koje ne mora da bude iskljucivo slika, potrebna je VESTINA stvaraoca da sam sebi obezbedi uslove u kojima moze da realizuje svoje stvaralacko bice.

ZA STVARALASTVO JE POTREBNO SPORO VREME!

Kao I obicno kako biva kada osetim potrebu da nesto saznam, samo mi se kaze, opet mi se  dogodila  NAMERNA SLUCAJNOST. Ovog puta kliknem I pojavi se naslov “Pokret sporosti u svetu” – obilje materijala! Sustina – da je to SPORA REVOLUCIJA, ali NEZAUSTAVLJIVA. Raditi PRAVOM BRZINOM NAJBOLJE sto mozemo, a  NE NAJBRZE.

Autor knjige “Pohvala sporosti” -  sporost kao zivotni stil – je novinar Carl Honore. Predlazem, kliknite I vi “Pokret sporosti u svetu”, informisite se I  RAZMISLJAJTE,
Ali ne prebrzo.



No comments:

Post a Comment