"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, September 19, 2011

ARISTOKRATE DUSE

Elita duha! Sada. Ovog trena.Postoji. Postoje.  Uskomesala se Vasiona od dugo ocekivanog vatrometa koji je osvetlio riznicu bez dna carobnog kutka. Iskrice, koje su svetlucale s pocetka devedesetih I dugo trajale u tihom sjaju, nekada duboko prodiruci u drevno doba matrijarhata, vracajuci se svom izvoristu-Zenskom principu-principu ljubavi, humanosti,….., nekada utiruci put NJOJ KOJA DOLAZI, iskrice koje decenijama greju aristokrate duse suceljavajuci ih sa moci individualnog ja istorijskog coveka,, otporne na tu moc jer je drevni duh ljubavi neunistivi plamen.  Nema te moci koja bi ga ugasila. A samo ga ljubav rasplamsava do vatrometa.

Nisam prisustvovala toj epohalnoj promociji knjige “Okean u oku” neponovljive Danijele Knez koja dolazi!  Gorostas koji je natkrilio I Antoniju Bajat. Samo porodici dajem prednost nad vanvremenskim dogadjanjima I samo zbog te posvecenosti ne zalim da sam propustila cudo koje se dogodilo u kulturnoj javnosti kreativnog jezgra naseg vremena.

Carobni kutak prosto mora da prigrli ta PLEMENITA BICA, kako kaze sama autorka Okeana: Snezana Radovic, Milica Vuckovic, Nevena Kragic, Oliver Katic, Dubravka Katic,….bica koja me krepe svojim postojanjem I cine zivot smisleno opravdanim u ovo vreme kada moja porodica prozivljava teske trenutke (a I samo drustvo u celini); moja nastojanja opravdana, moj zivot posvecen teznji ka humanom drustvu, otkriva eksploziju kreativnog duha I sve to sazeto u recima Dubravke Katic koje carobni kutak zeli da cuva kao svojevrsnu dragocenost Epohe!  Reci zabelezene 16.septembra 2011.g. posle promocije knjige “Okean u oku” Danijele Knez u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nisu na Vilinoj reci:

“Upravo se vratila sa promocije. Odavno nista tako snazno, mudro, poeticno, sa puno znanja I pameti nisam cula. Ali, ono sto me cini POSEBNO SRECNOM je sto je sve to bilo DELO MLADIH-VEOMA MLADIH LJUDI.  Ja STVARNO NE BRINEM ZA BUDUCNOST SRBIJE.

 Danijela Knez, pored izuzetne lepote,  podarila nam je I snaznu pisanu rec, bogato delo, ‘nesvakidasnju duhovnu avanturu kroz koju cete putovati sirom otvorenog uma’.

Milica Vuckovic nam je priblizila knjigu na nacin dostojan DOAJENA u KNJIZEVNOJ KRITICI”.

“Ljubav je pocetak svake umetnosti. VREDNOST  I  DOMET jednog dela zavise od SPOSOBNOSTI UMETNIKA DA VOLI”.
                                                                   Herman Hese

Carolija se nastavlja iz uma, duha I srca ONE koja dolazi noseci sobom ljubav koja kao baklja osvetljava put u vekovnoj potrazi za Covekom.                               
                                                                     
                                                                                        

No comments:

Post a Comment