"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, September 26, 2011

OCAJ NE PROZIVLJENOG

Zivot koji nastavljas da zivis, uprkos ostvarenim snovima, podstice zelje u tebi. Jedno su snovi – drugo su zelje; I sasvim trece – neplanirano ulices u novu ljubav koja moze da bude product uzavrelih strasti dugo potiskivanih zelja. 

Sreca je ako se prepustis toj bujici I, sasvim svesno, u toj besvesnoj strasti, dopustis da se ostvaruje svaki delic tvog fizicko-emotivnog I duhovnog naboja  unutar bica.

Tuga je ako to ne prozivis.

Takva tuga da ni Jung, ni Frojd,…, ni ma koji vidar duse ne mogu da pomognu. Ako je ljubav bila, ali bas istinska u uzavreloj strasti koja baca u senku ostala cula, nema pomoci. Osim nade. Ziveti s nadom koja lebdi izmedju zivota I totalnog propadanja.

Tolika je moc ljubavi.

U pomoc nadi, u borbi za zivot, priticu I ostvareni snovi  da ublaze ocaj  ne prozivljenog.
Ocaj neprozivljene ljubavi.

No comments:

Post a Comment