"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Friday, September 23, 2011

VREME IZMENE SVESTI

Nikada nisam prestala da verujem da cu docekati da vizije postanu stvarnost. Nikada nisam prestala da verujem da na svetu zaista postoji dovoljan broj ljudi, sa idejom dobra, zbog kojih covecanstvo opstaje. Nikada nisam sumnjala u postojanje SQ-duhovne, sveobuhvatne inteligencije koja cini licnost snazno integrisanom, sposobnom da saznaje culima, da neguje svoju ceznju ka beskonacnom, da prodire u sopstvene dubine, da neguje cistu dusu koja tezi harmoniji…. Koja coveku daje snagu, MOGUCNOST IZBORA, coveku slobodnog ali DISCIPLINOVANOG DUHA.

Verovala sam da, ako sam sa svojih osamnaest godina odlucila da je sustina zivota duh, a ne materija, verovala sam da sam dovoljno hrabra da zakoracim tom neispitanom stazom, ali koju sam odabrala za svoj put. Raskos I bogatstvo na stazi sopstvenog izbora, sokolili su moju duhovnu glad, davali krila kada je trebalo,, spajali me sa carobnim svetovima koji su postojali I kojih ce biti ….. , raskos I bogatstvo nemerljivi materijalnim izopacenostima, raskos I bogatstvo duha sacuvanog u drevnoj bastini covecanstva.

Devedesetih godina dvadesetog veka spoznala sam snagu disciplinovanog duha u nejakoj deci koja su se nasla pred pricom zivota koja je ispunila stranice knjige ne ostavljajuci mesta za nove tekstove nadahnute generacije koja dolazi.  Moj pokusaj da im pronadjem prostor za iskaz njihovog vanvremenskog kreativnog duha pretocio se u caroliju koja je trajala citavu deceniju..

Vrtoglavo su se nizala dogadjanja u koja su deca uvukla odrasle koji su imali sluha za NESTO SASVIM NOVO. Decja kreativna igra je dovela do NEMINOVNOSTI IZMENE MISAONOG PROCESA obrazovnog kadra, I uopste , sveta odraslih. Bili smo na korak od formiranja MAGIC osnovne skole u kojoj bi se  jasno dozivljavala  IZMENA SVESTI o svetu uopste stavljajuci akcenat na duhovnu komponentu licnosti kao postament  milenijuma pred nama.  Ta kreativna aktivnost plemenitih malih bica, od nekih znalaca, proglasena je uspelim modelom za buducnost. Ali se, takodje, na tom putu nasla nepremostiva prepreka nerazumevanja I neprihvatanja razlicitosti, tako da je taj pocetak pun nade, ostao samo pocetak. Tada. 

I dalje sam snazno verovala da pocetak pun nade ne moze da ostane na tome. Ali, niko nije zeleo da nacini napor I da se zapita cemu ta vratolomna brzina u kojoj se gubi kontakt coveka sa covekom,, u kojoj se gube saosecanje, ljubav prema vidljivim I nevidljivim svetovima, umesto da se pruzi ruka malim vizionarima.  Nije bio trenutak za takav napor., za skok u novu dimenziju postojanja.

A zatim se dogodila carolija! ARISTOKRATE DUSE, duhovna elita, izronila na svetlost I u snaznom zamahu mladalackih ideja, znanja, koja su donela na svet iz onostranog prostora I vremena, sacuvana od zaborava, jer je Kosmos tako hteo,, te krasne mlade duse zakoracile su hrabro ka buducnosti na nacin svojstven milenijumu u dogadjanju. 

Razotkriveno jezgro isplivalo u kulturnoj javnosti kao dugo ocekivana pojava I radosno docekana u carobnom kutku, trajace snagom nagomilanih eona, koja potvrdjuje da pocetak pun nade nece ostati samo pocetak..  Jer upravo zivimo vreme izmene svesti koja ce se dogadjati sirom sveta aktivirana kosmickim okidacem.

No comments:

Post a Comment