"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Monday, June 20, 2011

KOMSIJE KROZ EPOHU


Sve se menja pa I komsijske veze. Kada rastete na jednom mestu, a komsije se smenjuju, uocavate neverovatnu razliku  “nekada” u odnosu na “sada”. Ljubaznost I predusretljivost komsija bile su  vrednosti na visokom nivou. Da li zato sto su svi bili iz srca grada sa manirima lepo odgojenog sveta ili zato sto su bili iz iste price, tek bilo je lepo komunicirati sa dobronamernim ljudima.  Nije bitan samo ljubazan pozdrav vec delanje, briga oko zajednickog prostora, negovanja cveca, osecaja prijatnosti izazvanog poverenjem I mogucnoscu oslonca kada je to potrebno. Pojam koristoljublja nije bio poznat, a red se postovao kako u sopstvenoj kuci tako I van nje. 

Komsijski odnosi su se negovali kao cvece, nizali se kao poeticni stihovi nadahnutih,
citava prica bila je cvetna basta. To je stari Nis sa drevnim vrednostima.   

Neznano kada, tek promena koja sledi je drasticna. Potomci starog Nisa samo su po rodjenju gradjani, ali sa zaturenim odlikama covecnosti sredine u kojoj su ponikli. Cak I ako se bave lepim poslovima, nisu sacuvali lepe manire svojih starih. Vasa iskrena komsijska naklonost izaziva cudjenje, sto je decenijama pre bilo ustaljeno ponasanje. Cudjenje je moguce I iz razloga sto znaju da ne uzvracaju dobrim, da ne zele harmoniju unutar istog prostora u koji dolaze I odlaze, da ne postuju red, das u neuredni…..i kao takvi vise lica na razmazenu celjad no na odrasle ljude kojima je stalo do sopstvene reputacije.

Na trenutak shvatite da visedecenijski odnosi sa ljudima koji vas snabdevaju svojim poljoprivrednim proizvodima nisu ni malo promenjeni.  Vidite u njima licnosti vredne postovanja, stamene ljude, kvalitetne ljude. I blagost vas obliva.   

Nije sve izgubljeno. Ima ljudi koje moc novca nije odvukla na stranputicu. Rade, zaradjuju, bogati su, prebogati, ali u njima I dalje obitava drevni duh ljubavi ili cega vec.

Medjutim, ima I komsija koji zasluzuju da budu postavljeni na pijedestal nedodirljivih. Dovoljno je da ih sretnete I citav dan vam je raspevan I razigran. Ne znate odakle dolaze, tek tu su I vama je lepo, valjda zato sto danas vise nije vazno da li ste rodjeni u gradu ili na selu, BITNA je RAZLIKA  DA  LI   STE COVEK SA STILOM ILI NISTE.    

No comments:

Post a Comment