"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Tuesday, June 7, 2011

RAZMISLJANJE MAGIC OSNOVCA NA ZADATE TEME : RAZMISLJAM O ZIVOTU,SRECI…


Zivot je usputna stanica na stazi vecnosti.Na njoj dusa zastane da se odmori pre no sto nastavi svoj kosmicki put. 

Svakom od nas se ukazuje prilika da, u skladu sa svojim sposobnostima, formira u sebi coveka, coveka kome je imperativ da pronadje sustinu svog bitisanja, koji ima zdrave ambicije I realne ciljeve ka cijim ostvarenjima stremi. Na nama ostaje da li cemo iskoristiti sansu,  koja nam se rodjenjem pruza, I postati ljudi.

“ Zivot je sacinjen od trenova samo, ne treba propustati sada” , jer svako “sada” sadrzi poruku, delove mozaika, komadice temelja Duhovnog dvorca, na kome svet pociva. Kada se mozaik slozi I mi OTVORIMO UM, DUSU I SRCE dovoljno siroko da prepoznamo svoju viziju u slici pred sobom, nas ZIVOT SE MATERIJALNO GASI jer  DOSTIZEMO SAVRSENSTVO koje nije dostupno obicnim ljudima, a DUH NASTAVLJA STAZAMA VECNOSTI trazeci novi oblik za svoj izraz.

Ako covek pocne da voli iskljucivo sebe, on tone, ruzi I narusava svoj identitet, gubi  svoju autenticnost, gubi lepotu kolektivnog pripadanja.

SRECA je BITI POSVECEN DRUGIMA. Obracati paznju na (ne)prolazne sitnice, radovati se I bez razloga, sto je PRIVILEGIJA CISTE DECIJE DUSE, a sto treba zadrzati I u zrelosti.  Sreca obitava u nama postojano poput jezerske vode. Cak I kada zavitlan kamicak zla – koncentricno siri talase negativnih uticaja po glatkoj povrsini srece, od nas zavisi hocemo li  uspostaviti ravnotezu I ZADRZATI SRECU U JEZERU SVOG ZIVOTA.                                                           13.mart 2000.g.
                  

No comments:

Post a Comment