"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Sunday, June 12, 2011

POCETAK PUN NADE KOJI (NE)OSTAJE POCETAK


Bolja vremena NADOLAZE. NOVE TENDENCIJE krce sebi putanje. KOVANJE NOVE  ETIKE zasnovane na urodjenoj duhovnoj inteligenciji (inteligenciji duse) na omogucava zivot sa neizvesnoscu da bi se pronasao unutrasnji balans u odnosu na nju.

“NEIZVESNOST NADAHNJUJE jer STVARA USLOVE u KOJIMA MORAMO NAPRAVITI IZBOR. NEIZVESNOST NAM DARUJE SLOBODU I USPOSTAVLJA USLOVE  ZA NASU ODGOVORNOST.”  “SQ” Dana Zohar, 2oo1.g. 

Tokom razvoja svoje celovitosti I negovanja stvaralastva , DECA su IZNEDRILA POTREBU za POKUSAJEM IZMENE FILOZOFIJE  LJUDSKOG ZIVLJENJA – da je SUSTINA LJUBAV,  a NE INTERES. 

SQ jeste obelezje coveka treceg milenijum, a model u prilog te tvrdnje  su upravo deca 85-godista koja svojim primerom, od 1992.g. uticu neposredno  na ocekivanje nuznih promena misaonog procesa  sto je I zabelezeno u rezimeu stvaralastva 2001.g. a o cemu se danas govori I dela u sklopu umrezavanja dece globalno. 

Originalni predlozi I sugestije o promenama procesa su das vet bude velika psiholoska radionica, da se uci kroz igru, kreativnu, bez presija o uspehu ka kome je tezio normalan covek drugog milenijuma za  razliku od zdravog coveka, kakav bi covek trebalo da bude u trecem milenijumu  (“normalan”-kontrolisan od sistema, sustinski neslobodan, frustriran…. “zdrav” covek iliti “divljak”, ali nikako anarchist  vec DISCIPLINOVANO NEZAVISNA LICNOST, koja RADI NA SOPSTVENOM USAVRSAVANJU DUHOVNE INTELIGENCIJE , kao sveobuhvatne, radi POBOLJSANJA KVALITETA ZIVLJENJA kako licnog tako I drustva u celini. 

Zbog boljih vremena koja dolaze, pocetak pun nade (od 1992.g.) nece ostati pocetak….. nastavice se…. polako I svet ce biti lepo mesto za zivot.

No comments:

Post a Comment