"Umetnik je jedini covek modernog vremena koji realizuje duhovne vrednosti. Sasvim je pouzdano, dok se istovetno ne realizuje na svim podrucjima zivota ono sto dozivljava umetnik, dotle je sasvim uzaludna svaka vrsta reformi rada, zakona, teorija, prinuda; nije to pitanje nadnice, nije pitanje radnog vremena, nije socijalno pitanje, nego JEDINO ODNOS UMETNIKA SA MATERIJALNOM PRIRODOM, Ocinski Duh Ljubavi. Ovaj veciti univerzalni duh ljubavi cuva bastina. KULTURA JE REALIZACIJA DUHA SACUVANOG U BASTINI." (Béla Hamvas, Scientia Sacra)

Wednesday, June 1, 2011

TREMA


Neobjasnjiva kategorija. Jednostavno izroni iz nekih dubina, sabotira te, a da ne znas razlog. Ukoci te, ostavi bez glasa sa ko zna kakvim sve pratecim elementima.

Smatra se da treba raditi na prevazilazenju treme suocavanjem sa izvorom nelagodnosti, ubedjivati se da ne postoji razlog…. Siliti sebe da radis to za sta si se skolovao, da opravdas poverenje koje ti se ukazalo….

“ONO STO JE BOZANSKO BEZ NAPORA JE.” To je jednom izjavio Eshil. 
Kada je bez napora, tada nema treme.

Ako si  na pogresnom mestu, trema te rastura. Ako radis u skladu sa sopstvenom sustinom koja te nadahnjuje, nikada neces saznati sta je trema. Klizices kroz zivot. Radices s blagoscu I lakocom, bez teskobe, cvetaces uprkos haosu koji te okruzuje, osetices strujanje povratne energije iz neke udaljene magline.

Trema treba da postoji u pozitivnom smislu. Trema treba da predstavlja predvorje  informativnih razgovora povodom trazenja radnog mesta. Ako te obuzme, bez obzira na kvalifikacije I ocekivanja sredine da tu pripadas, sigurno je da sin a pogresnom mestu. Nastavi dalje da trazis.

Tremu, znaci uzeti kao factor eliminacije za izbor radnih mesta (samo pod uslovom da radna mesta postoje I da mogu da se biraju). I to ne vazi samo za radna mesta vec I pri komunikaciji, pri odabiru mesta izlaska, drustva koje nije naporno…..


Da bi bio covek u sopstvenoj kozi u kojoj se osecas lagodno, neka te rukovodi moc sredista sopstvenog bica putevima samo tebi namenjenim, na kojima ne vreba trema kao upozorenje da si zalutao.


No comments:

Post a Comment